Ключові матчі — без ключових гравців

02.07.2008
Ключові матчі — без ключових гравців

Надія Британії Енді Мюррей пробився до чвертьфіналу. (Фото Рейтер.)

Зазвичай першу неділю двотижневого марафону на околиці Лондона використовують як ігровий день лише в разі несприятливих погодних умов упродовж першого тижня змагань. Завдяки прихильності небесної канцелярії цього року тенісисти отримали в неділю повноцінний вихідний. Таких значних втрат серед зірок топ–класу, та ще й на ранніх стадіях, на трав’яних кортах Уїмблдону не траплялося давно. Але побоювання організаторів змагань щодо відвідуваності виявилися марними, адже сенсації лише приваблюють глядачів, і трибуни заповнюються на 90 відсотків майже на кожному матчі.

 

Шотландець тішить англійців

Так, за позавчорашнім двобоєм шотландця Енді Мюррея (12–й номер посіву) з французом Рішаром Гаске (8) з трибун спостерігали 15 тисяч глядачів! Остання надія всієї Британії знущалася над власними вболівальниками аж чотири години. Програвши перші два сети (5:7 і 3:6), Мюррей вів рівну боротьбу в третій партії, але за рахунку 4:4 програв гейм на власній подачі. Гаске мав змогу закінчити зустріч на своїй подачі, але Мюррей зробив перший брейк у матчі, потім, на радість публіки, шотландець виграв третій сет на тай–брейку. Далі Гаске психологічно надломився, й у сутінках шотландець виграв завершальні дві партії — 6:2, 6:4. Тепер на Мюррея вперше в кар’єрі чекає чвертьфінал турніру серії «Великого шолома», та ще й на «домашньому» Уїмблдоні.

Бий росіянка росіянку, а китаянка — першу ракетку!

На першому ж тижні шоком для всього тенісного світу стала поразка росіянки Марії Шарапової. У другому колі третій номер посіву та переможниця Уїмблдону–2004 була битою співвітчизницею Аллою Кудрявцевою — 2:6, 4:6. Шарапова зробила 22 невимушені помилки й програла менш ніж за півтори години. Ще на «Ролан Гарросі» чимало тенісних фахівців заявляли, що Шарапова більше уваги нині приділяє піар–кампаніям, аніж грі, що й підтвердив Уїмблдон. Кудрявцева, у свою чергу, після матчу висловила невдоволення виглядом Шарапової (короткі шорти й блуза–смокінг): «У такому вбранні краще виходити на модельний подіум, ніж на корт».

А минулої п’ятниці сталася найгучніша сенсація жіночого одиночного розряду — перший номер посіву сербка Ана Іванович виявилася просто декласованою китаянкою Женг — 1:6, 4:6.

На цьому тлі поразка чемпіонки 2006 року француженки Амелі Моресмо американці Серені Уїльямс (6:7, 1:6) не надто здивувала.

Сафіну однієї шафи мало!

У чоловіків кінець тижня також став багатим на несподіванки. Американець Джеймс Блейк поступився 32–річному німцю Райнеру Шуттлеру — 3:6, 7:6, 6:4, 4:6, 4:6. Потім здивував усіх дворазовий фіналіст Енді Роддік, програвши Янко Типсаревичу — 7:6, 5:7, 4:6, 6:7. Розлючений Роддік після матчу сказав, що з такою грою, яку він показав проти серба, йому можна грати хіба що на «челенджерах».

Натомість продовжив переможну ходу несіяний росіянин Марат Сафін. Після перемоги над Джоковичем він відправив додому італійця Андреаса Сеппі (29) та швейцарця Станіслава Ваврінку (13). Як завжди, Марат залишається чимось незадоволений — тепер причиною його скарг є високі ціни на уїмблдонську полуницю та можливість користуватися лише однією шафою в роздягальні. І це попри те, що чотири матчі поспіль на одному турнірі востаннє Сафін вигравав два роки тому. Радіти б, але ні...

Упевнено виглядає «Міс­тер п’ятиразовий чемпіон» Роже Федерер, прибираючи всіх суперників у трьох сетах. Останньою жертвою швейцарця став переможець 2001–го року австралієць Лейтон Х’юїтт (20) — 7:6, 6:2, 6:4. Незважаючи на травму коліна, іспанець Рафаель Надаль наближається до свого третього поспіль фіналу на Уїмблдоні. Здолавши опір молодого латиша Гулбіса в чотирьох сетах (5:7, 6:2, 7:6, 6:3), друга ракетка світу наступним суперникам — німцю Кіферу й росіянину Южному — не віддав жодної партії.

Жіночій одиночний роз­ряд змагань у понеділок зазнав чергових суттєвих втрат. Сербка Єлена Янкович (2) була розтрощена тайкою Тамарін Танасугарн (2:6, 3:6), а росіянка Світлана Кузнєцова (4) поступилася представниці Польщі Агнешці Радванській (14) — 4:6, 6:1, 5:7.

Щодо «українського сліду» на Уїмблдоні–2008, то останньою з–поміж наших грала Тетяна Перебийніс: у матчі другого кола парного розряду вона разом з Алісією Росольською (Польща) поступилася французько–австралійському дуету Деши/Деллаква — 3:6, 2:6. Вакуленко з італійкою Раззано з таким самим рахунком поступилися Душевіній/Дзегалевич (Росія/Білорусь) ще в першому раунді.

 

ЩО ДАЛІ?

Головними претендентками на перемогу в жінок тепер вбачаються сестри Уїлльямс, які, на думку букмекерів, мають розіграти титул у фіналі. Чвертьфінальні пари склали Женг (Китай) — Вайдішова (Чехія), Радванська — С. Уїльямс, Дементьєва (Росія) — Петрова (Росія),

В. Уїльямс — Танасугарн.

Чвертьфінали в чоловіків виглядають так: Федерер — Анчич (Хорватія), Сафін — Лопес (Іспанія, 31), Шуттлер (Німеччина) — Клеман (Франція), Мюррей — Надаль.

Цікаво, що сьогоднішній суперник Федерера, Маріо Анчич, є останнім гравцем, який переміг Роже на Уїмблдоні в 2002 році.