Політичний хук не пройде

26.06.2008

«Поновлення роботи коаліції — це виняткова справа самої більшості, всередині якої останнім часом виникли істотні розбіжності як щодо пріоритетів, так і щодо способів їхньої реалізації», — вважає Президент. Як повідомила на брифінгу для журналістів прес–секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова, глава держави «позитивно оцінює початок консультацій між Головою Верховної Ради, Прем’єр–міністром та лідерами фракцій БЮТ і «НУНС» та розраховує, що переговорники запропонують не декларацію, а перелік чітких послідовних кроків, які реабілітують репутацію більшості». Саме Арсенія Яценюка, Юлію Тимошенко і керівників фракцій більшості Президент вважає ключовими фігурами у врегулюванні проблем коаліції.

На думку глави держави, рецепт «одужання» коаліції БЮТ і «НУНС» простий — повернення до виконання коаліційної угоди й ухвалення закріплених у ній законів. І «лише таким чином існування цієї коаліції матиме сенс для України». Утім якщо коаліція не зможе де–факто підтвердити своє існування, глава держави обіцяє «шукати інші політичні шляхи подолання негативних процесів у парламенті».

Водночас лідерка БЮТ і уряду Юлія Тимошенко переконана, що коаліція залишається міцною, і зруйнувати її неможливо. «Ми ніколи не дамо зруйнувати демократичну коаліцію, так просто на політичний хук вони нас не візьмуть», — наголосила Тимошенко під час поїздки до Львова. ЮВТ нагадала, що входити або виходити з парламентської більшості можуть тільки фракції, а не окремі особи, а отже, «на сьогодні в коаліції налічується 228 депутатів і вона є абсолютно повноважною».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Лідер партії «Єдиний центр», народний депутат від блоку «НУНС» Ігор Кріль закликає депутатів підтримати запропонований Головою ВР закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики до 2010 року. При цьому Кріль наголошує: поєднувати питання стратегії розвитку дер­жави і тактичні документи в один пакет не можна. Під «тактичними документами» голова «ЄЦ» має на увазі програму дій уряду або запровадження імперативного мандата.

Нагадаємо, напередодні під час «круглого столу» лідерів коаліції в секретаріаті Президента Блок Тимошенко запропонував для розв’язання політичної кризи ухвалити закон про основи внутрішньої та зовнішньої політики в пакеті з програмою Кабміну та змінами до Держбюджету.