Четверте дербі

25.06.2008

Слідом за Києвом, Донецьком і Харковом новоутворена прем’єр–ліга України отримала ще одне міське дербі: в сезоні 2008/09 честь Львова в еліті захищатимуть одразу два клуби — «Карпати» та «Львів». Львівські «городяни» гарантували собі «срібне» місце в першій лізі ще в передостанньому турі, перемігши на добромильській «Княжій арені» аутсайдера — дніпродзержинську «Сталь» (3:0). Тоді команда стала недосяжною для «Оболоні». Киянам залишилося кусати лікті й скаржитися на необ’єктивне суддівство...

 

Нове — це підзабуте старе

Історію сучасного, «оновленого» футбольного клубу «Львів» неможливо уявити без його попередників — іншого клубу з однойменною назвою та доволі відомого стрийського «Газовика–Скали». «Старий» клуб із назвою «Львів», створений у 1992 році, проіснував на футбольній мапі України до 2001 року, але через непередбачуване об’єднання з «Карпатами» несподівано зник. Місце «Львова» в першій лізі зайняли «Карпати–2».

Чимало тодішніх гравців «городян» розбіглися по інших клубах, але найбільше з них потрапило до стрийського «Газовика–Скали». У 2006 році «газовики» через фінансову скруту опинилися на межі зникнення. Однак із пропозицією допомогти клубу, що тоне, виступив бізнесмен Юрій Кіндзерський. Уродженець міста Добромиль Старосамбірського району Львівщини нині є головою правління страхової компанії «Княжа». Таким чином, 22 травня 2006 року зареєстрували товариство з обмеженою відповідальністю «Футбольний клуб «Львів». Уже наступного дня на засіданні бюро ПФЛ у Києві «Львів» визнали правонаступником ФК «Газовик–Скала» (Стрий).

Дебютний сезон 2006/07 років для «городян» ознаменувався доволі вдалою грою в Кубку України. В 1/16 фіналу в серії 11–метрових їм вдалося вибити з турніру своїх «старших» земляків — «Карпати». «Львів» міг стати автором ще однієї сенсації, але в поєдинку проти «Металіста» поступився харків’янам знову–таки в «футбольній лотереї».

Наприкінці того чемпіонату в тренерському штабі відбулися ротації. Замість Богдана Бандури виконуючим обов’язки головного тренера став В’ячеслав Мавров. Проте вже за місяць його замінив старий–новий тренер Степан Юрчишин. Прихід відомого наставника ознаменувався перемогою над «Поділлям» (3:1). До речі, саме Юрчишин свого часу виводив «старий» «Львів» із другої ліги до першої, де згодом команда розвалилася.

Степан Юрчишин, екс–форвард «Карпат», каже, що як тренер він сформувався зі «Львовом» у 1994—1998 роках. До речі, як гравець Степан Федорович відомий тим, що є рекордсменом «Карпат» за кількістю голів за сезон. У 1979 році він спромігся забити 42 м’ячі в 42 матчах. За головну львівську команду Юрчишин зіграв 196 матчів і 83 рази вражав ворота суперника. До тренерських успіхів теперішнього наставника «Львова» варто занести розіграш Кубка України 1998—1999 років, коли «Карпати» програли лише столичному «Динамо» у фіналі (0:3), та участь у єврокубкових баталіях.

Позаплановий злет

Сезон 2007/08 «городяни» починали на стадіоні СКА. Але незабаром арені присвоїли статус «аварійної», і з дев’ятого туру коман­да переїхала до Добромиля. Там, на своїй малій батьківщині, президент клубу Юрій Кіндзерський побудував «Княжу арену». Перший матч на новому стадіоні ознаменувався розгромною перемогою над «Прикарпаттям» (6:2). І надалі, торуючи шлях до елітного дивізіону, команда здобувала нові перемоги вже за межами Львова.

Упродовж сезону кіпер «золотих» Мар’ян Марущак встановив рекорд першої ліги, тримаючи свої володіння на замку аж 833 (!) хвилини.

Історичний крок клубу «Львів» нагору багато хто називає несподіванкою. Успіх став сюрпризом для самих гравців. Як зізнається Степан Юр­чишин, перед командою не стояло завдання ввійти до елітного дивізіону — минулого року про вищу лігу ніхто не думав. Але тепер фахівцеві вперше в його кар’єрі доведеться готувати команду до сезону лише три тижні.

Зрозуміло, що без суттєвого кадрового поповнення другій команді з міста Лева у прем’єр–лізі робити нічого. На думку Юрчишина, клубу потрібно підсилити всі позиції. Аби не повторити долю «Нафтовика» й «Закарпаття», «городяни» мусять наполегливо попрацювати в коротке міжсезоння. Першим екзаменатором ФК «Львів» буде чемпіон країни — донецький «Шахтар».

Зважаючи на те, що добромильська «Княжа арена» не від­повідає вимогам прем’єр–ліги, клуб Кіндзерського, швидше за все, повернеться до Львова й виступатиме на ста­діоні «Україна» почергово з «Карпатами». Нара­зі тривають перемовини про оренду цієї арени.

Богдан ПАСТЕРНАК