Зона футболу

25.06.2008
Зона футболу

Так виглядає фан–зона на Ратхаузплатц навпроти віденської ратуші.

Чемпіонат Європи добігає кінця. Безпосередній інтерес до результатів поєдинків ста­ном на сьогодні зберігають фани чотирьох країн — решта майже в повному складі роз’їхалися додому, та й швейцарці й австрійці ходять на «чужі» матчі зовсім не так активно, як на поєдинки своїх збірних. Тож є нагода підбити підсумки організації футбольного свята для прихильників «гри номер один».

Досвід проведення спортивних форумів показує, що вболівальники, яким не вдається потрапити на стадіони, не бажають залишатися вдома біля телевізорів, а прагнуть також гуртом переглядати матчі. Врахувавши це, організатори Євро–2008 поставилися до любителів футболу з особливим розумінням, облаштувавши для них фан–зони, де можна переглядати всі матчі турніру в безпеці та за кухлем пива. Зібравши «безпритульних» фанів в одному місці, простіше контролювати їхні емоції та убезпечуватися від проявів хуліганства. Як наслідок — незначні сутички вболівальників з до себе подібними та поліцією на Євро–2008 можна порахувати на пальцях однієї руки.

Загалом у містах–господарях Євро встановлено 28 величезних екранів. Причому в розпорядження вболівальників віддано не околиці, а історичні центри. Так, у столиці Австрії футбольним вболівальникам надано найвідоміші площі — Ратхаузплатц, що біля міської ради, та Хелденплатц (Площу героїв) поруч із резиденцією президента. Ці майдани лежать уздовж знаменитої вулиці Рінгсштрасе, яка також входить до віденської фан–зони, і тому впродовж усього чемпіонату — з 7 до 29 червня — закрита для міського транспорту.

Загалом територія для фанатів у Відні займає 1,2 км і вміщає до 75 тисяч уболівальників. Фан–зони огоро­джені, потрапити в них можна через декілька входів, пройшовши прискіпливу перевірку на наявність зброї, алкоголю та наркотиків. Також на територію категорично забороняється заходити із тваринами, великими сумками, професійними відео–та фотокамерами, гучно­мовцями, прапорами та транспарантами, більшими за один метр, аерозольними балонами, будь–якими пляшками і навіть парасолями. Усе — з міркувань безпеки.

Фан–зона у Відні працює з 9.00 до 24.00 і пропонує своїм відвідувачам не лише вечірні перегляди футбольних матчів, а й чимало розваг та пізнавальних заходів. Під час Євро–2008 уболівальники з усіх куточків світу мають нагоду потрапити на безкоштовну екскурсію до грандіозної будівлі Австрійського парламенту поруч із фан–зоною. Щогодини тут проводять тури німецькою та англійською мовами. В одній із зал парламенту можна переглянути навіть міні–футбол у живому виконанні (щоправда, грають, не депутати). Така відкритість державної влади пов’язана з антирасистською політикою Австрії та головними гаслами цього­річного чемпіонату: «Футбол об’єднує!» та «Футбол допомагає порозумітися!»

Поруч із фан–зоною — ще один чудовий взірець архітектури, Бургтеатр, у якому на час Євро–2008 розташувалася студія одного з провідних австрійських телеканалів. Зображення фанатської території постійно з’являється на екранах телевізорів, уболівальники команд–учасниць футбольного турніру стають героями телевізійних репортажів. «Дуже гарна організація. Нам дуже приємно перебувати в такому чудовому місті. Тут ніби все створено для вболівання», — посміхається Хосе, уболівальник збірної Іспанії, тримаючи в руках пластикову склянку з пивом.

Журналісти щодня повідомляють про кількість відвідувачів віденської фан–зони. Найбільше вболівальників — 70 тисяч — перебувало в «загонах» під час матчів Австрія — Німеччина, Хорватія — Туреччина та Голландія — Росія. Це майже в півтора рази більше від місткості головного стадіону Євро–2008 — «Ернст Хаппель». Попереду ще два півфінали та фінал, і рекорд відвідуваності фан–зон може бути побитий...

Наталя ЦІКРА

 

ПИВ–ТАЙМ

Любителів масового перегляду матчів не відлякує навіть висока ціна на пиво на території фан–зони. Півлітра цього хмільного напою пропонують по 4,5 євро, тоді як вартість кухля пива в ресторанах і барах Відня не перевищує 3,5 євро. Сприятливою для продажу «рідкого» атрибуту футбольних чемпіонатів є також спека, яка стоїть зараз у Австрії, — стовпчики термометра навіть о 10–й годині вечора показують 30 градусів. За даними однієї з австрійських радіостанцій, минулої суботи у віденській фан–зоні вболівальники випили 20 тисяч літрів пива!

Деяке незадоволення у вболівальників викликає хіба те, що пиво у фан–зоні продають не австрійське. Його привозять із Данії, бо офіційним спонсором Євро–2008 є саме «Карлсберг».