Кіно під зорями

21.06.2008
Кіно під зорями

Символічна кицька фестивалю «Відкрита ніч» чекає своєї ночі і глядачів по всій Україні.

Уже традиційно на Андріївському узвозі поблизу Замку Річарда впродовж ночі з 28 на 29 червня показуватимуть фільми молодих авторів. «Ми починаємо, коли сонце заходить, і закінчуємо показувати, коли сходить, бо далі неможливо дивитися», — каже «батько й мати» кінофестивалю «Відкрита ніч» Михайло Іллєнко.

Уже третій рік поспіль фестиваль транслюватиме Перший Національний. Щоправда, цього року вперше «Відкрита ніч» проходитиме ще на трьох майданчиках — у кінотеатрі «Київ» (квитки коштуватимуть 40—50 грн.) та безкоштовно у селі Старі Петрівці Вишгородського району. У кінотеатрах будуть показувати також кращі картини з попередніх років. В останню мить до «Відкритої ночі» долучився ще один екран на фестивалі «Трипільське коло» у місті Ржищеві. «На прохання канадської діаспори, яка цікавиться нашою культурою, ми вперше цього року також будемо транслювати «Відкриту ніч» по інтернету», — розповідає продюсер «Відкритої ночі» Андрій Урюмов.

 

Путівка в Карлові Вари...

До участі у конкурсі цього року надійшло понад 100 фільмів. Близько 30 не пройшло конкурсного відбору через ігнорування мовного правила, яке є обов’язком для фестивалю — фільми мають бути україномовними, дубльованими українською мовою або ж супроводжуватися українськими субтитрами. «До нас надійшов дуже цікавий фільм із Криму, якого глядач на «Відкритій ночі» не побачить. Він російськомовний. Ми телефонували до режисера, щоб той переробив субтитри, бо хотіли включити його в конкурсну програму, та він наше прохання проігнорував. З російськими субтитрами, але українською мовою нам надіслав свою короткометражку студент Київського університету культури. Після нашого дзвінка він допрацював фільм, і тепер ми його покажемо у програмі фестивалю», — пояснює «УМ» Леся Лук’яненко, директор програми «Відкритої ночі».

Фестиваль триватиме п’ять годин, тому оргкомітету «Відкритої ночі» треба було дуже критично підходити до надісланих робіт. «Нам довелося відмовити не тільки російськомовним фільмам, а й тим, які наближені до телевізійного формату, які є більш документальними. Ми зробили акцент на альтернативне кіно, молодіжне, безпосереднє», — веде далі Леся Лук’яненко.

У результаті відбору селекційної комісії до програми фестивалю увійде 27 короткометражок. Власне конкурсну програму складають роботи у номінаціях: «Ігровий фільм» (студентський/професійний), «Неігровий фільм» (студентський/професійний), а також окрему номінацію складуть фільми–переможці анімаційного конкурсу «Мініаніма», що його навесні провела Студія дитячої анімації «Червоний собака». Традиційно відбудеться сценарний конкурс, але не буде «Прем’єри одного кадру».

Голова Держслужби кіно Ганна Чміль каже, що цього року в державний бюджет додадуть ще 70 млн. гривень на кінематографію. Разом тепер буде 120 млн. «Ми сприятимемо фінансово переможцям у зйомках дебютної роботи повного метра або допоможемо зняти ще одну короткометражку. Минулорічний переможець Володимир Ямбурзький зараз за державні кошти закінчує знімати свою першу повну картину».

Від студії «Тайм лайн» на переможців теж чекає сюрприз. «Учасники знімають у різних форматах — на цифру, кіноплівку чи навіть фотоапарат. Ми робимо це все в одному форматі, щоб на екрані кадри не стрибали, щоб був однакової якості звук. Якщо у переможців буде все гаразд із контрактами, будуть підписані договори з композиторами, акторами і так далі, то ми їхні стрічки візьмемо на кіноринок у Карлові Вари», — каже Сергій Діхтенко, співзасновник студії.

... і в прокат

«Цього року ми випустили 8 дисків із 75 кращими фільмами «Відкритої ночі» під назвою «Червоні сторінки золотої книги українського кіно». Але вони суто подарункові й не доступні широкому глядачеві. Зараз ведемо переговори, щоб після закінчення дванадцятого фестивалю зробити колекцію вже для продажу. Паралельно готуємо до прокату в кінотеатрах України кращі фільми з колекції. Це не буде перегляд на цілу ніч. Поєднуватимемо декілька робіт, щоб це дорівнювало часу, який глядач проводить на одному кіносеансі», — пояснює Філіп Іллєнко, директор компанії «Іллєнко фільм», який займається юридичною частиною фестивалю «Відкрита ніч» і програмою з розповсюдження фестивальної колекції.

Щоб бути чесним, Михайло Іллєнко вирішив поставити у програму роботи у тому порядку, в якому вони надійшли. «Чомусь в останній день прийому робіт до нас надходить майже 60 відсотків стрічок. Цього разу ми поставили їх на кінець, тому деякі з них засвітить сонце. Це буде урок для учасників, щоб зі своїми короткометражками рухалися швидше і надсилали заздалегідь. Для журі ми склали окрему програму з 3, 5 години. До закінчення фестивалю їм треба обговорити побачене і визначити переможців. До конкурсної програми не потрапили анімаційні фільми, але за них можуть голосувати по телефону глядачі. Відповідно, вони боротимуться за приз глядацьких симпатій», — констатує Михайло Іллєнко.

Переможці отримають непогану цифрову техніку, а тим, чий сценарій буде найкращий, вручать сертифікат, який гарантує виготовлення фільму.

До складу журі входять двоє іноземців: росіянин Сергій Землянухін, директор програми «Кіношок» та Московського міжнародного кінофестивалю, і поляк Гжегож Пеньковськи, співробітник Фільмотеки народовой. Судити молодих режисерів будуть також кінорежисер Вадим Кастеллі, керівник інтернет–проекту «Телекритика» Наталя Лігачова, директор Інституту проблем сучасного мистецтва Віктор Сидоренко, керівник театральної студії «Дах» Влад Троїцький, кінооператор Анатолій Хімич, письменниця Катерина Хінкулова. Серед журі немає музикантів, на відміну від минулих років, але є люди, які можуть бути спонсорами фестивалю. Це голова правління «Крафт Фудз Україна», ініціатор конкурсу «Коронація слова» Юрій Логуш та його дружина Тетяна Логуш. У сценарне журі входить троє сценаристів і письменників: Олександр Жовна, Богдан Жолдак і Василь Трубай.