«Німецька машина» набрала обертів

21.06.2008
«Німецька машина» набрала обертів

Герой першого чвертьфіналу Бастіан Швайнштайгер відкриває рахунок у матчі проти португальців. Згодом він стане автором ще й двох результативних передач. (Фото Рейтер.)

Збірна Німеччини, яку ще до початку змагань вважали головним фаворитом Євро­2008, зі скрипом пройшла збірну Португалії у першому чвертьфіналі. Амбітна команда Луїша Феліпе Сколарі не очікувала, що зустрінеться з «бундестімом» уже на цьому етапі, але цілком могла б обіграти німців, якби не помилки захисту...

«Бундестім» не надто вразив своєю грою у груповому турнірі, а багатьох навіть розчарував. Тож перед матчем на базельському «СанктЯкоб парку» кращими були котирування «європейських бразильців». Однак тренерський штаб німців (а, до речі, тренер Йоахім Льов спостерігав за грою з трибуни, бо відбував дискваліфікацію) знайшов гарну протидію технічним та швидким португальцям — жорстка та агресивна гра на «другому поверсі».

Спокійна та розмірена гра скінчилася на 22й хвилині, коли Лукас По­дольськи прострілив із фланга на лінію воротарського майданчика, а його партнер по «Баварії» Бастіан Швайнштайгер у падінні переправив м’яч у ближній кут воріт. Голкіпер порутгальців Рікардо тільки провів снаряд марки «Європасс» очима — 0:1.

Далі — гірше: через чотири хвилини той самий Швайнштайгер подає зі штрафного, і ще один представник «Баварії» — Мирослав Клозе — несильним ударом головою переправляє м’яч у ціль. Знову помилка захисту і пасивність воротаря Рікардо.

Після такого шоку португальський напад став активнішим, але німці в обороні діяли надійно. Зірковий Кріштіано Роналдо лише після гри зізнається, що грав на чемпіонаті з травмою стопи і має лягати на невелику операцію. Хай там як, а півзахисникові «Манчестер юнайтед» не вдавалося «намалювати» особливих загроз воротам Леманна аж до кінця першого тайму. Зрештою, Роналдо «розхитав» захисника, завдав удару, а на добиванні найспритнішим виявився Нуно Гомеш — 1:2. До речі, 32річний ветеран увійшов в історію, ставши лише четвертим гравцем, якому вдавалося забивати голи на трьох чемпіонатах Європи (крім Гомеша, такою є заслуга чеха Шміцера, німця Клінсманна та француза Анрі).

Після перерви атаки «Селесао» стали потужнішими. Дві жовти картки німецьким захисникам за перші три хвилини другого тайму — свідчення певної паніки у захисті «бундестіму». Німці встояли перед цим штурмом, а всередині тайму знову «відзначився» Рікардо: Швайнштайгер подає зі штрафного, голкіпер португальців сигналізує захисникам, що на м’ячі буде він, але на півдорозі зупиняється, і Баллак забиває третій м’яч. Щоправда, перед цим Міхаель трохи відштовхнув захисника руками, що й визнав після матчу. Але усміхнений шведський рефері Фройнфельд цього вечора дозволяв контактний футбол.

...Гол Елдера Поштіги, який вийшов на заміну, лише підсолодив гіркоту португальської пігулки. Фінальний свисток застав піренейців у черговій атаці. Німці святкують вихід у півфінал, 35річний португальський ветеран Паулета оголошує про завершення кар’єри на мінор­ній ноті, а бразильський тренер Сколарі прощається зі збірною країни — колиш­ньої колонізаторки, аби почати новий етап життя в лондонському «Челсі», де його підлеглим буде Міхаель Баллак...

Дмитро ОСТРОВСЬКИЙ

 

ТАБЛО

Перший чвертьфінал

Португалія — Німеччина — 2:3

Голи: Гомеш, 42, Поштіга, 90 — Шванштайгер ,22, Клозе,26, Баллак, 61

Португалія: Рікарду, Карвальйо, Ферейра, Пепе, Босінгва, Мутіньйо (Мейрелеш, 31), Сімао, Петі (Поштіга, 73), Деку, Роналдо, Гомеш (Нані, 67)

Німеччина: Леманн, Лам, Мертезакер, Метцельдер, Фрідріх, Рольфес, Швайнштайгер (Фріц, 83), Баллак, Подольськи, Хіцльшпергер (Боровськи, 73), Клозе (Янсен, 89)

Суддя — Фройнфельд (Швеція)

Базель, «СанктЯкоб парк»