Янукович «підставив» американського кандидата?

20.06.2008

Через українського політика Віктора Януковича в американського кандидата у президенти від Республіканської партії Джона Маккейна виникли неприємності. А все тому, що свого часу лідер Партії регіонів найняв американських політтехнологів. Тепер американська преса закидає Маккейну те, що його найближчий соратник з його відома працював на політика, якого Білий дім тоді звинувачував у виборчих порушеннях і тиску на журналістів.

Як повідомляє радіо «Свобода», у центрі скандалу опинилася фірма Ріка Девіса, менеджера передвиборчої кампанії республіканського висуванця у президенти. Ще в 2005 році співробітник Ради національної безпеки США телефонував до офісу сенатора Маккейна, щоб висловити стурбованість тим, що ця фірма «підриває американську політику» стосовно України, оскільки захищає інтереси політика, якого підтримує Кремль. За даними американської газети «Уолл–стріт джорнал», минулого року фірма, що належить колишному партнерові Девіса по бізнесу, досвідченому американському лобісту Полу Манафорту, щомісяця отримувала від Партії регіонів по 35 тисяч доларів за піар.

Водночас співробітники Джона Маккейна рішуче відкидають закиди на адресу свого шефа, запевняючи, що керівник його виборчої кампанії «ніколи не представляв інтересів Віктора Януковича і не готував його зустрічей з американським істеблішментом. Хоча ЗМІ стверджують, що Манафорт від імені Януковича зустрічався з послом США у Києві, не зареєструвавшись при цьому як лобіст «регіонала». Як припускають американські оглядачі, таким чином він міг порушити американські закони про боротьбу зі шпигунством.