НОВИНИ ПЛЮС

19.06.2008

Справа Жванії

Апеляційний суд Києва поновив Генеральній прокуратурі терміни на апеляційне оскарження рішення, на підставі якого депутат від «НУНС» Давид Жванія отримав громадянство України. Про це вчора повідомила прес–служба суду. Таким чином, Генпрокуратура матиме змогу оскаржити рішення Радянського районного суду міста Києва від 30 вересня 1999 року, на підставі якого Жванія отримав українське громадянство. На наступному засіданні апеляційний суд розгляне скаргу прокурора і перевірятиме законність зазначеного рішення райсуду. Нагадаємо, ідеться про обман Жванії при отриманні синьо–жовтого паспорта.

Справа Гонгадзе

Верховний Суд позавчора приступив до розгляду касаційних скарг Миколи Протасова, Валерія Костенка й Олександра Поповича, засуджених у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Як відомо, раніше Апеляційний суд Києва засудив Протасова до 13 років, Костенка й Поповича — до 12 років позбавлення волі. Після цього у ВС були спрямовані касаційні скарги їхніх адвокатів.

«Ми просимо правильно кваліфікувати їхні дії, основне — це прибрати попередню змову, а відповідно, зменшити міру покарання», — сказав у інтерв’ю газеті «Коммерсант–Україна» адвокат Протасова Віктор Чевгуз.

Через відсутність адвоката Поповича суддя оголосив про перенесення розгляду касацій.

ГоловКРУ перевірить ДУСю й Балогу

Головне контрольно–ревізійне управління звернулося до Президента з проханням дати дозвіл на перевірку Державного управління справами. Про це на прес–конференції заявив керівник ГоловКРУ Микола Сивульський. Звернення пов’язане із заявою народних депутатів із групи «Народна самооборона» щодо наявності корупційних дій у зафіксованих авіаперельотах чартерними рейсами глави секретаріату Президента Віктора Балоги.

Президент ще раз підтримав «Венко»

Президент Віктор Ющенко своїм учорашнім указом зупинив дію розпорядження Кабінету Міністрів від 21 травня про припинення угоди з компанією Vanco International Ltd. щодо розподілу вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря. Підписуючи відповідний указ, Президент спирається на висновки міжвідомчої робочої групи щодо розірвання угоди між державою Україна та компанією Vanco Prykerchenska Ltd. та можливих наслідків цього кроку, а також на відповідне рішення РНБО. Крім того, глава держави спрямував конституційне подання до Конституційного Суду щодо відповідності розпорядження уряду від 21 травня Основному закону.