«Кельти» з Нового світу

19.06.2008
«Кельти» з Нового світу

«Бостон селтікс» — чемпіон НБА–2008. (Фото Рейтер.)

Сезон 2007/08 в баскетбольній і хокейній заокеанських лігах завершився закономірно. У грі з помаранчевим м’ячем, як і з гумовим диском, переможцями «плей–оф» ставали команди, які краще проявили себе і в регулярному чемпіонаті. Учора зранку за київським часом чемпіон Східної конференції, «Бостон», довів свою перевагу над іншими в останньому матчі «на вибування».

Перед шостою дуеллю фінальної серії між «Селтікс» і «Лос–Анджелес лейкерз» рахунок був 3:2 на користь «кельтів». В успіх каліфорнійських «озерян» не вірили навіть букмекери, адже останні дві зустрічі протистояння суперникам належало провести в штаті Массачусеттс. «Бостон» не став відкладати розв’язання проблеми на сьому гру й усе вирішив у шостій. Причому так, що ввійшов до історії НБА: ніколи ще у вирішальному поєдинку перевага команди–переможця не становила 39 пунктів! «Лейкерз» не допомогли ані найкращий снайпер «плей–оф» Кобі Брайант, ані супер­досвідчений тренер Філ Джексон.

Востаннє «Бостон» сходив на вершину в далекому 1986–му. Щоправда, роком пізніше він потрапив до фіналу, але програв там... «Лос–Анджелес лейкерз». Ті успіхи команди асоціюються із зіркою НБА Ларрі Бердом. Нинішнє чемпіонство стало 17–м в історії клубу.

Найкориснішим гравцем фінальної серії визнали форварда «Селтікс» Пола Пірса. Свій перший у кар’єрі титул 30–річний капітан заслужив, набираючи, в середньому, 21,8 очка за гру, роблячи 6,3 підбирання й віддаючи 4,5 передачі.

Чемпіонство команди Дока Реверса стало логічним підсумком вдалої трансферної кампанії. Минулого літа до Пірса — багаторічного лідера — «Бостон» приєднав зірок першої величини, 32–річних Рея Аллена (до цього він провів сім сезонів у «Мілуокі» й п’ять — у «Сіетлі») та Кевіна Гарнетта (12 років у «Міннесоті»). У регулярному чемпіонаті команда виграла 66 матчів, програвши лише 16. А в «плей–оф» послідовно здолала «Атланту», «Клівленд», «Детройт» і, зрештою, «Лейкерз».

 

ТАБЛО

НБА. Фінал (шостий матч). «Бостон» — «Лейкерз» — 131:92 (Гарнетт, Аллен (по 26) — Брайант (22). Серія до чотирьох перемог — 4:2.

* * *

Кращі снайпери «плей–оф». Брайант («Лейкерз») — 30,6 очка (в середньому за гру); Джеймс («Клівленд») — 28,2; Макгрейді («Х’юстон») — 27, Новіцьки («Даллас») — 26,8; Айверсон («Денвер») — 24,5.

Кращі за підбираннями. Говард («Орландо») — 15,8; Данкан («Сан–Антоніо») — 14,5; Кембі («Денвер») — 13,3.

Кращі за передачами. Пол («Нью–Орлеан») — 11,3; Уїльямс («Юта») — 10, Неш («Фінікс») — 7,8.

Кращі за відсотком реалізації триочкових. Белл («Фінікс») — 65; Стоякович («Нью–Орлеан») — 54,9; Капоно («Торонто») — 54,2.

Кращі за відсотком реалізації кидків із гри. Хейвуд («Вашингтон») — 59,1; Капоно — 58,5; Говард — 58,1.