Курортний СІЗОн

18.06.2008

Минула п’ятниця стала «чорним днем» для окремих посадовців ПБК — тоді за підозрою в хабарництві кримські УБОЗівці та працівники Генпрокуратури під час спільної операції затримали мера Алушти Володимира Щербину та двох наближених до нього чиновників. Як уже повідомляла «УМ», у сейфах трьох знайшли великі суми валюти та записи, від кого гроші і за що. Наручники клацнули і на зап’ястках їхнього сусіда — голови Партенітської селищної ради Миколи Конєва, якого взяли «на гарячому» — під час отримання рекордного хабара на суму понад 5 мільйонів доларів.

Обох мерів–корупціонерів затримали спочатку на три доби. Відтак позавчора Печерський райсуд Києва розглядав два подання слідчих Генпрокуратури, що просили обрати запобіжний захід (як для Щербини, так і для Конєва) у вигляді утримання під вартою. Суддя Сергій Вовк задовольнив обидва подання: спочатку мера Алушти, а згодом — і мера Партеніта (Велика Алушта) було вирішено взяти під варту на двомісячний термін. Тобто як мінімум до 16 серпня пани Щербина й Конєв у розпал курортного сезону в їхніх сонячних «вотчинах» проведуть у Київському СІЗО №13. Сьогодні спливає термін оскарження цих постанов суду в апеляційному суді. Але навряд чи адвокатам вдасться визволити своїх підзахисних із–за ґрат «Лук’янівки» — надто вже очевидною є їхня вина. Вражають і численні пачки доларів, вилучені в арештантів, які міністр внутрішніх справ Юрій Луценко охоче демонстрував пресі в супроводі озброєних «беркутівців».

За даними прокуратури, мер Щербина та його заступник Вадим Попов вимагали від представника філії ТОВ «Кримігросервіс» хабара у 50 тис. доларів — за вирішення питання про розміщення на набережній Алушти ігрових павільйонів. Згодом сума була зменшена до 20 тисяч «зелених». У свою чергу, пан Конєв вимагав і отримав 5,2 млн. доларів хабара за сприяння у виділенні київському підприємцеві 17 гектарів землі, яка належить сільраді.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора в Алушті тривали приготування до мітингу, ініційованого міськими осередками партій «Союз», ПСПУ, СДПУ(о) на підтримку Володимира Щербини. Затримання мера ліві партійці вважають «трагікомедією» і переслідуванням із «мотиву помсти» через минулорічне закриття нічного розважального центру «Робінзон», відмову надати в оренду землю «Ігросервісу» — підприємству, підпорядкованому тутешньому міліцейському главку. Натомість у сусідньому селищі, яке теж «делегувало» до столичного СІЗО своїх земляків в особі голови Миколи Конєва і депутата Олега Бородая, заворушень не намічається.

Кримський спікер Анатолій Гриценко, опосередковано захищаючи земляків від «репресій», на нараді в прокуратурі Криму кинув камінь у город МВС. Зокрема, зачитав листа на своє ім’я, а також Президента й ГПУ, де йдеться про одного співробітника тутешньої міліції, що активно вів боротьбу з проявами корупції. У результаті цієї «боротьби», каже спікер, міліціонер обзавівся квартирою в приморському місті, власним будинком, човновою станцією, земельною ділянкою, водним мотоциклом, автомобілем «Шевроле», а двоє його дочок навчаються в США. «Я хочу попередити, що Крим — невелика територія, і в нас про кожного такого «борця з корупцією» дуже швидко все стає відомо», — цитує Гриценка власкор «УМ» Василь Драголюк.