Додали перцю під пиво!

14.06.2008
Додали перцю під пиво!

Хорватські фанати «в клітинку» святкують успіх своєї збірної. (Фото Рейтер.)

Другий день другого туру чемпіонату Європи назвав ще одного учасника «плей–оф» — від групи В ним стала збірна Хорватії. Виграш «картатих» у «бундестіму» визнали несподіваним, але водночас і закономірним. Дебютанти фінальних частин континентальних форумів, австрійці, звели внічию дуель із командою Польщі завдяки сумнівному пенальті.

 

Хорвати люблять рок

Головний тренер збірної Хорватії Славен Білич, який у вільний від роботи час займається роком й навіть має власний рок–гурт, майже щоразу на післяматчевих прес–конференціях порівнює гру своєї команди з музикою. Безумовно, гра зі збірною Німеччини була справжнім «хеві металом».

Важко було передбачити, що видадуть хорвати після не надто впевненої перемоги над Австрією в першому турі. Мінімальна перемога в тій грі «картатих» при чималій кількості шансів у господарів турніру викликали тривогу в серцях хорватських фанів перед зустріччю з потужною командою Німеччини. Однак позавчорашній дво­бій у Клагенфурті розвіяв сумніви щодо конкурентоспроможності балканської збірної.

Гостроатакувальний футбол, запропонований підопічними Білича з перших хвилин, став для суперника несподіванкою. Адже хлопці Йоахіма Льова вважали фаворитами себе й очікували від хорватів захисної тактики. Тож закономірно, що кількість гольових моментів біля воріт Єнса Леманна переросла в якість. У середині першого тайму капітан донецького «Шахтаря» Даріо Срна, випередивши захисника «Баварії» Янсена, з близької відстані розстріляв ворота Єнса Леманна. До кінця першого тайму хорвати мали змогу подвоїти рахунок, але Кранчар із вигідної позиції влучив у голкіпера.

По перерві німці трохи оговталися, й перевага збірної Хорватії поступово зійшла нанівець. Декілька напівмоментів змарнували Подольськи й Баллак. На­томість слов’яни своє щастя знайшли в контратаці. Івіца Олич опинився в потрібному місці після відскоку м’яча від стійки, тоді як Леманн і захисники «бундестіму» цей епізод проґавили. Цікаво, що форвард «Гамбурга» Олич у цьому матчі ще й встановив новий рекорд максимальної швидкості для учасників Євро–2008 — 31,76 км/год.

Гол етнічного поляка Подольськи наприкінці матчу, вже третій для нього на турнірі, став винагородою індивідуальній майстерності Лукаса, і аж ніяк не свідченням кращої командної гри німців. А вилучення Бастіана Швайнштайгера на останніх хвилинах (Швайні штовхнув у груди Єрка Леко, після того як екс–киянин зачепив мюнхенця за ногу), стало повною капітуляцією підопічних Льова.

Краще пізно, ніж ніколи

Після драматичної поразки на останніх хвилинах збірної Швейцарії від команди Туреччини інший співгосподар турніру, Австрія, також вирішила не шкодувати нерви своїх уболівальників. Проте для фанів у Відні позавчорашній матч завершився позитивним моментом.

У разі перемоги в очній дуелі і австрійці, й поляки зберігали реальні шанси на вихід із групи. Колектив Йозефа Хіккесбергера показав свій настрій в дебюті матчу. Два виходи сам на сам Іваншица та Гарніка завершилися блискучими «сейвами» кіпера поляків Артура Боруца. Підопічні ж Лео Бенхакера в ці хвилини були не схожі самі на себе й ледь стримували австрійський штурм.

Але знову спрацювало старе футбольне правило: не забиваєш ти — забивають тобі. Уже друга атака поляків призвела до голу. Щоправда, натуралізований бразилець Роджер Геррейро, якого недолюблюють польські фани, в момент передачі перебував у положенні «поза грою». Цей гол став холодним душем для господарів, і до кінця тайму вони не створили жодних загроз біля воріт суперників.

По перерві малюнок гри не змінився. Хіккесбергер зробив низку замін, випустивши Кінаста та 38–річного ветерана Вастича, який забивав за збірну ще на чемпіонаті світу 1998 року. І саме ці гравці виявилися «джокерами».

До певного часу польська «Кадра» руйнувала всі потуги австрійського нападу. Але своє слово знову сказав суддя. Певно, англійського рефері Говарда Уебба вразила відчайдушність атак господарів поля. На другій доданій хвилині британець помітив злий умисел у діях донеччанина Маріуша Левандовського, коли той притримував за футболку Кінаста, й призначив пенальті. Хоча, при бажанні, подібні порушення можна фіксувати по кілька разів при кожному навісі у штрафний майданчик. На нещастя Левандовського, він потягнув суперника за футболку просто на очах арбітра. Івіца Вастич із «позначки» не залишив Боруцу жодного шансу.

Ця нічия залишила шанси на другу путівку до чвертьфіналу всім трьом командам. Хоча фаворитами вважають німців, яким достатньо в понеділок не програти збірній Австрії.

Дмитро ОСТРОВСЬКИЙ

 

ТАБЛО

Група В

Хорватія — Німеччина — 2:1

Голи: Срна, 24; Олич, 62 — Подольськи, 79

Суддя — Де Блекер (Бельгія)

Клагенфурт, «Вертерзее»

Австрія — Польща — 1:1

Голи: Вастич, 90+2 — Геррейро,30

Суддя — Вебб (Англія)

Відень, «Ернст Хаппель штадіон»

Турнірна таблиця:

В Н П М О

1. Хорватія 2 0 0 3–1 6

2. Німеччина 1 0 1 3–2 3

3. Австрія 0 1 1 1–2 1

4. Польща 0 1 1 1–3 1

 

ОВВА!

Нападник збірної Австрії та клубу «Лінц» Івіца Вастич отримуватиме безплатне австрійське пиво до кінця свого життя. Річ у тім, що пивоварня Ottakringer Brauerei AG пообіцяла «довічне забезпечення пивом» кожному футболістові національної збірної, який заб’є гол на Євро–2008. Директор броварні Зігі Менц каже, що впродовж першого року доставлятиме пиво кожному, хто відзначився і, можливо, ще відзначиться забитими м’ячами на домашній першості.

До речі, щодо Вастича, то він — уродженець Хорватії і найстарший гравець нинішнього чемпіонату Європи (народився 29 вересня 1969 року).