«Овал» підходить і для жінок!

13.06.2008

Позавчора Міністерство у справах сім’ї, молоді й спорту провело прес–конференцію, формально присвячену питанням розвитку регбі в Україні. Ця подія збіглася з візитом високих гостей — президента Міжнародної федерації регбі (ІРБ) Бернара Лапассе й керівника Європейської федерації регбі (ФІРА–АЕР) Жана–Клода Баке. На зустрічі з пресою були присутні президент Федерації регбі України Георгій Джангирян, «спортивний» міністр Юрій Павленко та президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка.

Бернар Лапассе відзначив, що останніми роками країни Східної Європи почали активно розвивати регбі. Зокрема, керманич ІРБ відзначив прогрес цього виду спорту в Україні. Так, на недавньому зональному турнірі в Грузії українська команда посіла друге місце. Наші успіхи посприяли збільшенню фінансування регбі в Україні з боку іноземних організацій, крім того, ФРУ отримала кілька грантів.

Відчуваючи в собі достатньо сил, українська федерація виказала бажання провести чемпіонат Європи 2013 року. Пан Батьє підтримав цю пропозицію, згадавши, що торік Україна успішно впоралася з проведенням І Європейських ігор із неолімпійських видів спорту, до яких входить і регбі. Згадали поважні гості й про те, що регбі–7 претендує до включення програми Олімпійських ігор 2016 року, адже цей динамічний різновид гри з овальним м’ячем поширений на всіх п’яти континентах.

Голова континентального регбі висловив занепокоєння, що Україна й Грузія залишилися єдиними європейськими країнами, які не мають своїх жіночих регбійних збірних. Баке порадив українцям створити тренувальні центри також для жінок і популяризувати цей вид спорту серед молоді. До речі, ІРБ погодилася стати спонсором будівництва регбійного навчально–тренувального комплексу на березі Чорного моря в Одеській області. Для подальшої співпраці й фінансування проекту ІРБ чекає від України конкретних стратегічних планів.

І Баке, і Лапассе зазначили, що Україна володіє гідним потенціалом для розвитку гри з овальним м’ячем, хоча в нас і відчувається брак освітніх програм із цього виду спорту. Але й тут обидва французи виявили одностайність і пообіцяли підтримку. Зокрема, президент ІРБ розповів, що його організація планує провести в Україні міжнародний турнір — «Кубок Чорного моря», де гратимуть юнаки до17 років.

А долучитися до гри в регбі українські прихильники зможуть і самі. Як повідомив Георгій Джан­гирян, незабаром на Трухановому острові в Києві відбудеться пляжний турнір із кількох видів спорту, в тому числі й регбі.

Олена ЛАБА