Удома, як у гостях

13.06.2008
Удома, як у гостях

Слизький газон завадив швейцарцю Кабаньясу пробити турка Деміреля. (Фото Рейтер.)

Старт другого туру Євро–2008 ознаменувався громом серед ясного неба для однієї з команд–господарок. Причому як у прямому, так і в переносному значенні цих слів. Під сильною зливою збірна Швейцарії, виграючи по ходу матчу в турків, на останніх хвилинах примудрилася залишитися з нулем. Трохи раніше португальці продемонстрували свою міць, зломивши спротив чехів і першими пройшовши до «плей–оф».

 

Роналдо на коні

Команді Луїса Феліпе Сколарі фахівці заздалегідь віддавали пальму першості в групі А. Ці прогнози португальці підтвердили в блискучому стилі. На матч проти чехів їхній тренер вийшов у новій ролі — офіційний сайт «Челсі» оголосив, що саме Сколарі з 1 липня стане біля керма лондонського клубу. Щоправда, від коментарів на цю тему і в Англії, й на континентальній першості обидві сторони наразі утримуються.

Бразильський тренер вирішив не міняти виграшний склад, а от наставник чехів Карел Брюкнер, попри перемогу над швейцарцями, з перших хвилин випустив проти португальців форварда «Портсмута» Мілана Бароша (замість Яна Коллера) і хавбека Марека Матейовськи з «Редінга» (замість Давіда Яроліма).

Команди порадували яскравою грою, великою кількістю єдиноборств і голами. Нарешті засяяв у всій красі Кріштіано Роналдо. Перший його прорив до воріт Петра Чеха голкіпер «Челсі» зупинив, проте не ловив гав хавбек бразильського походження Деку, який і спрямував снаряд у порожній кут.

Навіть несподіваний гол Лібора Сьонка, коли невисокий представник «Копенгагена» після кутового відзначився ударом головою, не вибив піренейців із сідла. По перерві Чеха засмутив Роналдо — як і місяць тому у фіналі Ліги чемпіонів. Цього разу Кріштіано «приклався» до м’яча ногою з 15 метрів. А в доданий арбітром час він же віддав пас Куарежмі, якому залишалося уразити порожній кут — 3:1.

У складі слов’ян міг стати героєм Сьонко. Але після двох його ударів із «вбивчої» позиції м’яч розминався з рамкою.

На дощі сліз не видно

Справжньою драмою обернувся для швейцарців другий поспіль матч на арені в Базелі. На гру з турками в ролі капітана господарів вивів захисник «Штутгарта» Людовік Маньїн, оскільки форвард Александр Фрай змушений був спостерігати за перебігом подій з–за меж поля — він стрибатиме на милицях до кінця чемпіонату. У нападі замість Штреллера й Фрая Кобі Кун виставив досвідченого Хакана Якіна та Ерена Дердійока, якому лише вчора виповнилося 20 років. Тобто загалом у складі швейцарців на поле вийшли троє етнічних туркв — Якін, Дердійок та Інлер.

Турецький керманич Фатіх Терім зробив чотири зміни в стартовому складі в порівнянні з грою проти португальців. Не зазнали втручання лише напад і воротарська позиція.

Перед протистоянням згадували останні дуелі цих збірних у «плей–оф» чемпіонату світу–2006. Тоді європейці пробилися на «мундіаль» завдяки голам на чужому полі (2:0 і 2:4), а зустріч на берегах Босфора завершилася грандіозною бійкою. Напруження в єдиноборствах відчувалося й цього разу, але обумовлене воно було, передусім, складним турнірним становищем суперників, яке змушувало обидві команди грати на перемогу.

Сильна злива, яка пролилася в середині першого тайму, суттєво ускладнила гру в пас й без того не надто технічним командам. Хоча в цьому компоненті футбольної майстерності підопічні Теріма виглядали краще як індивідуально, так і в командних взаємодіях. І саме з величезної калюжі перед воротами забив перший гол у матчі Якін, який отримав передачу від юного Дердійока. 31–річний атакуючий півзахисник «Янг бойз» міг «поховати» своїх колишніх співвітчизників ще в першому таймі, але якимось дивом пробив повз ворота Деміреля з п’яти метрів.

У другому таймі збірна Туреччини проявила справжню волю до перемоги. Хакан Балта намагався забити недозволеним прийомом, але словацький рефері Любош Міхел вирішив, що ліва верхня кінцівка Балти не нагадує «руку Бога». Та невдовзі на передачу Ніхата з флангу відгукнувся Семіх Шентюрк, який у перерві замінив пасивного форварда казанського «Рубіна» Караденіза. І нападник «Фенербахче» просто розстріляв Бенальо ударом головою — 1:1.

Розв’язка ж настала, як і в першому матчі дня, за лічені секунди до фінального свистка. 21–річний півзахисник «Галатасарая» Арда Туран здійснив сольний прохід, і м’яч, зрикошетивши після його удару, опустився за спиною швейцарського голкіпера. Емоції в лавах обох команд сягнули найвищого рівня, тільки в одних зі знаком «плюс», а в інших — «мінус».

Таким чином турки «забезпечили» Швейцарії останнє місце в групі. Господарі турніру в фінальних частинах континентальних першостей так і не виграли жодного поєдинку. Перемога турків достроково гарантувала перше місце в квартеті збірній Португалії. Тож тепер другого учасника чвертьфіналу в очному протистоянні виявлять Туреччина й Чехія. Цікаво, що у випадку нічиєї буде призначена серія 11–метрових, оскільки всі показники у суперників однакові.

 

ТАБЛО

Група А

Португалія — Чехія — 3:1

Голи: Деку, 8; Роналдо, 63; Куарежма, 90+1 — Сьонко, 17

Суддя — Вассарас (Греція)

Женева, «Стад де Женев»

Швейцарія — Туреччина — 1:2

Голи: Якін, 32 — Семіх, 57; Арда, 90+2

Суддя — Міхел (Словаччина)

Базель, «Санкт–Якоб Парк»

Турнірна таблиця:

В Н П М О

1. Португалія 2 0 0 5–1 6

2–3. Чехія 1 0 1 2–3 3

2–3. Туреччина 1 0 1 2–3 3

4. Швейцарія 0 0 2 1–3 0