Відлетіла душа комуніста

06.06.2008

Учора парламентський день, який укотре мав бути напруженим через заплановане питання зміни керівництва Фонду держмайна, почався сумною новиною. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив про смерть найстаршого в нинішньому скликанні парламентарія, комуніста Івана Герасимова. Як розповіли соратники покійного по комуністичній боротьбі, товариш Герасимов помер у ніч із середи на четвер.

Нагадаємо, саме голова Ради ветеранів у 2006 і 2007 роках зачитував з трибуни присягу народного депутата, яку давав увесь новообраний склад ВР. Для Компартії цей момент був принциповим, адже раніше її «політично правильний» аксакал мусив поступатися місцем націоналістці й «бандерівці» Славі Стецько, котра була на рік старша за радянського ветерана. Після смерті пані Слави у 2003 році ця місія перейшла до народженого 8 серпня 1921 року генерала, учасника Великої Вітчизняної війни, палкого комуніста й «офіційного» Героя України. Оскільки старших за Герасимова у списках політичних сил, що проходили виборчий бар’єр до парламенту, не виявилося. У списку КПУ на виборах–2007 Іван Олександрович ішов під четвертим номером, у парламенті очолював підкомітет Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Був непримиренним супротивником визнання вояків УПА.

Співчуття з приводу смерті Герасимова висловив Президент Віктор Ющенко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Верховної Ради закликав депутатів підготувати заяву та звернення до керівництва України щодо українсько–російських відносин. Коментуючи звернення Держдуми до керівництва Росії розірвати договір з Україною в разі її кроків у бік НАТО, Арсеній Яценюк зазначив: «Український парламент уже який місяць демонструє неймовірну толерантність і зважену позицію. Наша мудрість зіграє тільки на значний позитив в українсько–російських стосунках».

За словами спікера, за останні сім місяців ВР не ухвалила жодної жорсткої заяви з цього приводу, оскільки вважає, що «такі стосунки повинні базуватися винятково на умовах договору і бути прагматичними й максимально деполітизованими». «З огляду на це було б доцільно і сьогодні не приймати жодних заяв, тому що цим ми проявимо дипломатичність і зваженість. Але ми не можемо залишатися осторонь тих процесів, які відбуваються у двосторонніх стосунках», — наголосив Яценюк, зауваживши, що «рішення має бути зважене». Також спікер запропонував Комітету закордонних справ ВР провести спільне засідання з представниками Державної думи Росії.