Розвінчання королеви

04.06.2008
Розвінчання королеви

Марія Шарапова (праворуч) визнає перемогу Дінари Сафіної. (Фото Рейтер.)

Після того як бельгійка Жустін Енен несподівано вирішила піти зі спорту, першим номером світового рейтингу WTA знову стала Марія Шарапова. Парадоксально, але саме в ті періоди, коли уродженка Сибіру сходить на світовий трон, демонструвати видатну гру в неї не виходить. Проте залікові очки, чесно зароблені російською красунею на попередніх турнірах, дозволяють їй називатися першою ракеткою планети.

До цьогорічного «Ролан Гарроса» лідери і жіночого, і чоловічого рейтингу підійшли з надією на втілення мрії про перемогу на ґрунтових кортах Парижа. Адже і Шарапова, і Роже Федерер раніше тріумфували на трьох інших турнірах із серії «Великого шолома», а от добитися визнання у французькій столиці їм поки що не вдавалося. Як виявилося позавчора ввечері, 20–річній Шараповій свої прагнення доведеться перенести на наступний рік — Маша «вилетіла» ще в 1/8 фіналу. Добре, що в молодої зірки спорту й шоу–бізнесу ще буде достатньо часу на штурм Парижа. Звісно, якщо вона раптом не здивує світ жіночим вибриком на кшталт Енен.

Позавчора надвечір, вигравши перший сет на тай–брейку у своєї співвітчизниці Дінари Сафіної, Марія після короткої перер­ви на дощ повела перед і в другому. Проте справа знову дійшла до «тенісної лотереї», в якій Шарапова продемонструвала незвичну для себе незібраність і дозволила суперниці змінити рахунок із 2:5 на 7:5! Емоційний спалах Дінари — 13–го номера «посіву» — перенісся й на третю партію. Сафіна не залишила шансів на два роки молодшій, але іменитішій співгромадянці — 6:2.

У чвертьфіналі на сестру Марата Сафіна чекатиме ще одна землячка — Олена Дементьєва. Сьомий номер «посіву» в 1/8 фіналу здолала Віру Звонарьову (11) у трьох сетах. А першою чвертьфінальний бар’єр учора подoлала сербка Ана Іванович (2), яка обіграла швейцарку Шнідер (10), — 6:3, 6:2. Також за вихід до півфіналу сперечаються: Янкович (Сербія, 3) — Наварро (Іспанія), Кузнєцова (Росія, 4) — Канепі (Естонія).

У чоловічих поєдинках 1/8 фіналу в понеділок сталася одна несподіванка: француз Монфілс у чотирьох сетах здолав хорвата Любичича (28), програвши йому лише першу партію на тай–брейку. Інші зустрічі завершилися прогнозованими перемогами вищих за рангом тенісистів: іспанця Феррера (5) — над чехом Штепанеком (6:3 у п’ятому сеті), швейцарця Федерера (1) — над французом Беннето (в трьох партіях), чилійця Гонсалеса (24) — над американцем Джинепрі.

Першим півфіналістом учора став переможець дуелі серба Джоковича (3) й латиша Гулбіса. Їхня гра закінчилася вже після підписання цього номера «УМ» до друку. Пізніше на центральний корт вийшли іспанці Альмагро (19) й Надаль (2). Федерер і Гонсалес, а також Монфілс і Феррер з’ясовуватимуть стосунки сьогодні.

Єдиною втіхою українців на «Ролан Гарросі» залишаються Олена й Катерина Бондаренко. У понеділок сестри скористалися втомою Сафіної після матчу проти Шарапової й у третьому колі парного розряду переграли Дінару в дуеті з угоркою Савай (9–й номер посіву) на тай–брейку вирішального сету — 6:4, 0:6, 7:6. Учора по обіді наші дівчата вже у чвертьфіналі розбили несіяну пару Харкльроуд/Воскобоєва (США/Росія) — 6:3, 6:3.

У турнірі юніорок наша 15–річна Надія Кіченок зачохлила ракетку в другому колі, поступившись Анастасії Гримальській, котра представляє Італію, — 3:6, 2:6.