Професор Плейшнер «випав» би лише від захвату...

04.06.2008
Професор Плейшнер «випав» би лише від захвату...

Чемпіонат Європи з футболу, який відбудеться 7—29 червня у Швейцарії та Австрії, стане другою за величиною світовою спортивною подією 2008 року після Олімпійських ігор у Пекіні. Напередодні старту Євро–2008 кореспондент «УМ» разом із колегами з дев’яти нових країн–членів Євросоюзу «проінспектував» готовність до чемпіонату швейцарських міст. Знайомство почали зі столиці — міста Берн, того самого, де провалив своє завдання професор Плейшнер, емісар Штірліца із «Сімнадцяти миттєвостей весни». Нині в Берні «явка» організована блискуче, про що нам розповів мер міста Александер Чеппет. Попередньо, через зайнятість підготовкою до чемпіонату, він погоджувався вділити журналістам не більше 10 хвилин. Але приємна атмосфера у старовинному палаці «Ерлахерхоф», який є резиденцією столичних мерів, добре вино, гостинність і почуття гумору пана Чеппета сприяли тому, що цікава розмова розтягнулася на майже півтори години.

 

«Берн творить дива»

«Берн творить дива» — таке гасло на логотипі швейцарської столиці як одного з організаторів Євро–2008. Александер Чеппет без зайвої скромності заявив, що місто чудово підготувалося до проведення тих трьох матчів чемпіонату, які відбудуться на центральному «Стад де Сюїсс».

Під час групового турніру Берн стане домівкою для збірної Голландії, яка на згаданому стадіоні поміряється силами з командами Італії, Франції та Румунії. Великим плакатам на вулицях міста до Євро–2008, супроводжуваним італійською та французькою мовами, можна було б не надавати особливого значення, адже ці мови у Швейцарії є офіційними (разом із німецькою та ретороманською). Вразила велика кількість гасел румунською — це данина честі збірній Румунії та вболівальникам із цієї країни.

Стадіон «Стад де Сюїсс» на 32 тисячі глядачів розташований за три кілометри від центру Берна і за 15 км — від аеропорту. Він введений у дію в серпні 2005 року і вже встиг отримати назву «Диво Берна» за свою зручність та цікаві архітектурні рішення. Водночас «Стад де Сюїсс» успадкував своє друге визначення від старого стадіону «Ванкдорф», який стояв на цьому місці. А до «Ванкдорфа» назва «Диво Берна» приросла після проведення тут фінального матчу чемпіонату світу 1954 року, в якому збірна Угорщини вела перед —2:0, але в підсумку програла німцям із рахунком 2:3. Мер Чеппет і зараз згадує той матч із піднесенням, принагідно висловлюючи побажання, аби подібні «дива» та сплески емоцій супроводжували і нинішній чемпіонат.

Скільки місто витратило зі свого бюджету на проведення Євро–2008? Мер уникнув прямої відповіді на це питання й відбувся жартом: «Ми витрачаємо великі гроші, а УЄФА за рахунок нас заробляє великі гроші». Але, в підсумку, багато зароблять і міста, і країна. Окрім очікуваних надхо­джень від сотень тисяч туристів, слід враховувати, що штаб–квартири ФІФА й УЄФА розташовані у Швейцарії, тож зароблені ними гроші осядуть у тутешніх банках. Та й пан Чеппет вочевидь трохи лукавив стосовно великих фінансових витрат міста, оскільки спонсорами швейцарської частини Євро–2008 виступають провідні світові концерни BenQ, Carlsberg, Coca–Cola, JVC, MasterCard, McDonald’s, Adidas, Continental Airlines і Castrol. Відповідні угоди з ними підписували не мерії міст, а УЄФА. І розвішування по всьому Берну 600 синіх прапорів із символікою Євро–2008 також оплатила Європейська футбольна федерація. Зате угоду з меріями міст, де відбуватимуться матчі чемпіонату, підписав ще більш вигідний спонсор — провідний швейцарський банк UBS, який виступає в ролі офіційного банку чемпіонату.

Головна проблема — як укоськати фанатів

Квитки на всі матчі на «Стад де Сюїсс» уже давно розпродані. Вартість одного на «чорному ринку» сьогодні сягає 1000 швейцарських франків (тобто 1000 доларів США). Для вдоволення тих, хто не отримав перепустки на стадіон, та для відчуття колективного духу вболівання на центральних площах Берна встановлять величезні екрани для перегляду всіх матчів чемпіонату.

Мер Чеппет каже, що його турбує не так сама організація матчів, бо тут уже все зроблено і продумано до останньої дрібниці, як проблема футбольних хуліганів.

За два тижні до початку Євро–2008 під час матчу швейцарського чемпіонату відбулася масова бійка сотень футбольних фанів із поліцією, це побоїще країна обговорює й досі. Мер столиці повідомив, що питання недопущення до Швейцарії особливо агресивних фанатів з інших європейських країн вирішується на державному рівні. Це складне завдання, оскільки Швейцарія має практично «прозорі» кордони з усіма сусідами. Щоб дати вихід надмірним емоціям футбольних туристів, у Берні, Базелі, Женеві й Цюріху організовують спеціальні фан–зони для вболівальників, де будуть відбуватися рок–концерти та інші розважальні заходи. Найбільша фан–зона буде в Женеві — досить сказати, що тут діагональ кожного з двох екранів, на яких показуватимуть футбол, сягатиме 60 метрів! А вболівальників зі сцени розважатиме, зокрема, й відомий французький тенісист Янік Ноа, який після завершення спортивної кар’єри подався на естраду.

«Зелена» енергія і люди, які працюють уночі

Країна вже живе чемпіонатом. На вулицях усіх чотирьох міст Швейцарії, де відбуватимуться матчі Євро–2008, — схожі картини. На стінах будинків, на стовпах, на парканах, із вікон машин майорять національні прапори. На багатьох балконах вивішені плакати з написом німецькою чи французькою: «Вперед, Швейцаріє!».

Відночас країна не очікує, що її національна збірна досягне на європейській першості великих успіхів (нагадаємо, на ЧС–2006 швейцарці в 1/8 фіналу поступилися збірній України). Усі мешканці країни сирів та годинників, з якими спілкувався кореспондент «УМ», висловлювали одне побажання: «Хоча б наша збірна не програвала з ганебно великим рахунком!» І потайки плекають надію на перемогу, яка не є аж такою нереальною — у групі А зі щвейцарцями зустрінуться команди Чехії, Туреччини й Португалії.

Господарі першості проводитимуть матчі у головному футбольному місті країни, де «прописаний» чемпіон Швейцарії, — однойменний клуб «Базель». Тут символіки Євро найбільше, адже й наплив публіки очікується наймасштабніший. На газони в центрі міста кладуть спеціальні настили, аби фани не витоптали траву, причому підготовчі роботи проводять уночі — щоб уникнути дорожних заторів.

У центрі Женеви, поруч із захоплюючої краси бульваром над Женевським озером (його тут називають інакше — озеро Леман), висаджено «футбольну» клумбу–годинник: різнобарвні квіти відтворюють символіку Євро–2008, а над ними рухаються три масивні годинникові стрілки. Ще один натяк гостям чемпіонату, що Швейцарія виробляє найкращі у світі годинники.

У Берні мерія виставила у скверах та площах у спеціальних вазонах 11 тисяч тюльпанів — їх замовили у Голландії, аби привітати голландську збірну та вболівальників із Країни Тюльпанів.

Александер Чеппет з особливою гордістю розповів, що Берн є найбільш екологічно чистим з усіх міст, де відбудуться матчі Євро–2008. Фан–зони використовуватимуть так звану «зелену» енергію — «Стад де Сюїсс» живиться значною мірою від сонячних батарей, розміщених на даху арени. Решту електрики забезпечать аеро– та гідроелектростанції. (До речі, «Сент–Якобс Парк» у Базелі, зданий в експлуатацію в 2001 році, також оснащений сонячними батареями на даху. — Ред.)

Міський голова Берна каже, що вважає своїм головним завданням вигнати якнайбільше авто
за межі столиці. Багато бернців уже тепер пересуваються велосипедами, тож біля фан–зон обладнано 700 додаткових місць для паркування велосипедів. Міський транспорт, у тому числі залізниця, працює бездоганно. Для зручності гостей Євро запроваджено майже 900 (!) додаткових залізничних рейсів. По маршруту 739 запустили спеціальний «футбольний» трамвай із символікою Євро та зображеннями футболістів на червоному тлі.

Швейцарія має найкраще у Європі та, мабуть, і в усьому світі міжміське залізничне сполучення. Швидкі та комфортні потяги між великими містами курсують кожні 10—15 хвилин, тому швейцарці користуються власним авто лише у випадку особливої потреби. Для переїзду з одного міста до іншого, де будуть відбуватися матчі, вболівальникам знадобиться від однієї до двох годин. Країна–співорганізаторка Євро–2008 Австрія — теж поруч.

* * *

Дивився я на всі ці досягнення й порівнював із тим, як Київ та інші міста України готуються до Євро–2012. І напрошувалися висновки, про які шанов­ний читач здогадається безпомилково...