На кому шапка горить?

03.06.2008

Спілкуючись на корупційні теми з правоохоронцями, керівниками виконавчої влади та органів місцевого самоврядування під час наради з відповідних питань, голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук поділився і власним досвідом — розповів про те, як відмовив підлеглого давати хабар раднику міністра.

За словами Матчука, голова однієї з районних адміністрацій мав вирішити в столиці питання фінансування державних соціальних програм. Для відкриття фінансування та погодження потрібних документів один із чиновників — радник міністра — вимагав хабара в розмірі 7 відсотків від потрібної суми. «Згодом керівник району запитав мене: «Що робити?». Я відповів: «Нічого!» — змалював ситуацію «губернатор».

Оскільки про те, в якому саме міністерстві трапилася ця пригода, голова облдержадміністрації нічого не сказав, можна лише дивуватися із заяви управління у зв’язках зі ЗМІ секретаріату Кабінету Міністрів, яка у зв’язку з цим випадком виправдовує чиновників... Міністерства економіки.

Інформація про те, що чиновники Міністерства економіки вимагали хабар за вирішення питання про фінансування державних соціальних програм, є «відвертою провокацією проти уряду», — оперативно повідомила на офіційному сайті КМУ прес–служба Кабміну. «Нас дивує фаховий рівень деяких «губернаторів», радників та їхніх прес–секретарів, які, перебуваючи на відповідальних посадах, навіть не знають сфери відповідальності міністерств та відомств, — сказано в заяві. — В іншому випадку помічники рівненського «губернатора» Віктора Матчука та його підлеглі знали б, що питання субвенцій на школи та їхній ремонт — це компетенція Міністерства регіонального розвитку та будівництва, а не Міністерства економіки. Не було б зайвим вивчити Конституцію та деякі закони й іншим високопосадовцям, які проводять інструктаж керівників державних обласних адміністрацій перед виступами, особливо щодо критики дій уряду».