ХРОНІКА

03.06.2008

Футбол

Учора екс–капітан «Шахтаря», а нині — гравець «Зеніту» Анатолій Тимощук привіз до Донецька Кубок УЄФА, виграний із петербурзькою командою. Почесний трофей півзахисник збірної України покаже також у Києві й рідному Луцьку. «Кожен із футболістів хоче показати його в рідному місті, і мені це вдалося одним із перших» , — сказав Тимощук на прес–конференції. За словами Анатолія, український прапор, який він пов’язав на шию після перемоги над «Рейнджерс», до Манчестера привезли його батьки, і сам футболіст «завжди пам’ятає, звідки він родом». Тимосі надходять пропозиції перейти з Петербурга в потужні західні клуби, однак потрібно, щоб про це домовлялися насамперед керівники клубів.

* * *

Новим головним тренером команди «Терек» (Грозний), що наразі посідає дев’яте місце в російській прем’єр–лізі, став український фахівець В’ячеслав Грозний.

Волейбол

Жіноча збірна України стала переможцем першого відбіркового етапу чемпіонату Європи 2009 року, що завершився в Черкасах. Підопічні Сергія Голотова почергово обіграли команди Португалії (3:0), Боснії й Герцеговини (3:0) та Словаччини (3:2). Аби пробитися до фінальної частини Євро–2009, українкам потрібно подолати ще одну кваліфікацію.

Легка атлетика

У Берліні відбувся перший із шести етапів найпрестижніших змагань ІААФ — «Золотої ліги». Доволі успішно тут виступили українці. Максим Мазурик став другим у стрибках із жердиною з пристойним результатом 5,80 м, а Юлія Кревсун здобула «срібло» у бігу на 800 м (1.58,98). У стрибках у висоту Вікторія Паламар посіла четверте місце (1,93 м), а Сергій Демидюк фінішував шостим у бігу на 110 м з бар’єрами (13,58). Іван Гешко зійшов із дистанції 1500 м.

* * *

Українка Людмила Блонська посіла друге місце на 34–х традиційних змаганнях із багатоборства в Гоцісі (Австрія). Набравши 6570 очок, срібна призерка чемпіонату світу поступилася лише росіянці Тетяні Черновій (6618).

* * *

Представник Ямайки Усейн Болт на турнірі в Нью–Йорку (США) встановив новий світовий рекорд у спринті на 100 м — 9,72 секунди. Попереднє досягнення, що з вересня минулого року належало його співвітчизникові Асафі Пауеллу, Болт покращив на 0,02 сек.

Спортивна гімнастика

На етапі Кубка світу в Москві українці здобули дві нагороди: Олександр Воробйов став другим на кільцях, а Дарина Згоба — третьою на брусах.

Шахи

У Одесі завершився традиційний, уже четвертий турнір зі «швидких» шахів пам’яті Юхима Геллера. За призовий фонд у розмірі 35 тисяч доларів у два кола боролися восьмеро гросмейстерів, серед яких три екс–чемпіони світу. Представник Франції Павло Трегубов випередив чемпіона Європи з бліцу 2006 року одесита Юрія Дроздовського, кращого ізраїльського шахіста Бориса Гельфанда й чемпіона світу– 2002 Руслана Пономарьова лише за додатковим показником — коефіцієнтом Бергера.

Підсумкове становище: Трегубов (Франція), Дроздовський (Україна), Гельфанд (Ізраїль), Пономарьов (Україна) — 9 очок, Карпов (Росія) — 8,5; Корчной (Швейцарія), Бейм (Австрія) — 4, Голубєв (Україна) — 3,5.

* * *

Минулорічний переможець одеського турніру, Василь Іванчук у ці ж дні здобув більш престижний трофей. Львів’янин виграв змагання зі «швидких» шахів у Леоні (Іспанія). У півфіналі він здолав іспанця Олексія Широва (3:1), а у фіналі — лідера світового рейтингу — індійця Вішванатана Ананда (2,5:1,5).

Баскетбол

НБА. «Плей–оф». Фінал Східної конференції: «Детройт» — «Бостон» — 81:89 (Біллапс (29) — Пірс (27); серія до чотирьох перемог — 2:4).

Фінальне протистояння «Бостон» і «Лейкерз» почнуть 5 червня.

Втрати

У п’ятницю на 76–му році пішов з життя легендарний український гімнаст Борис Шахлін. За кар’єру спортсмена він виборов 13 олімпійських медалей (серед них сім золотих), багато разів ставав чемпіоном світу та Європи. Тривалий час Шахлін викладав у Національному університеті фізичного виховання й спорту, був членом Української академії спорту. Від Міжнародного олімпійського комітету він отримав найвищу нагороду цієї організації — Олімпійський орден.