Імператив діє, але...

31.05.2008

Учора Конституційний Суд визнав конституційними положення законів щодо дострокового позбавлення повноважень депутатів місцевих рад вищими органами партії (блоку), але за одним винятком. Ідеться про норму «з інших підстав, встановлених вищим керівним органом політичної партії», якою, по суті, це саме керівництво могло забрати мандат у депутата з будь–яких причин.

Нагадаємо, що закон про імперативний мандат для місцевих депутатів Верховна Рада ухвалила ще на початку 2007 року — тоді Партія регіонів підтримала у цьому питанні БЮТ в обмін на підтримку потрібного Януковичу Закону «Про Кабмін». Останній закон наказав довго жити (вже прийнято інший, президентський за версією), натомість БЮТівський імператив, хай і в урізаному вигляді, але визнаний конституційним. А обидва подання депутатів (під кожним підписалося близько півсотні парламентаріїв), у яких вони на початку цього року просили визнати неконституційним дострокове припинення повноважень депутатів місцевих рад, КС відхилив.

За словами судді–доповідача КС Петра Стецюка, залишаються чинними норми законодавства, що чітко визначають підстави для дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад: вийшов, або взагалі не ввійшов до фракції, перейшов в іншу — мандат на стіл і до побачення. Отже, що маємо у підсумку? По–перше, рішення КС сприятиме політизації місцевих рад. За словами політолога Ігоря Жданова, відбудеться серйозна фракційна переструктуризація в низці обласних і міських рад. Особливо «відірветься» у покаранні перебіжчиків БЮТ, бо саме в її рядах на місцевому рівні зради було найбільше. На місця колишніх депутатів прийдуть нові за списками. По–друге, депутати стануть обережнішими, з рідних фракцій не бігатимуть, але під час розгляду «незручних питань» можуть підхопити «політичну хворобу». З іншого боку, ніщо не заважає їм голосувати не в унісон із фракцією, не виходячи з її лав. Тобто бути такими собі «тихими зрадниками». Адже керівництво не може самовільно позбавити їх мандатів за порушення дисципліни тощо.