Язик мій — основний ворог мій

31.05.2008
Язик мій — основний ворог мій

Слово — не горобець, у цьому нев’януча красуня Шерон Стоун переконалася на власному досвіді. Днями на Каннському фестивалі зірка «Основного інстинкту» необережно зауважила, що причиною страшного землетрусу в Китаї є «погана карма» тамтешньої влади. Нагадаємо, що внаслідок стихійного лиха, яке 12 травня сколихнуло китайську провінцію Сичуань, загинуло близько 70 тисяч людей, сотні тисяч залишилися без даху над головою. «Коли це відбулося, я подумала: це карма? Коли ти нехороший і з тобою відбувається щось нехороше?» — сказала у присутності десятків журналістів «найрозумніша блондинка Голлівуду», як називають Шерон завдяки високому рівню IQ.

Актриса мала на увазі «погану поведінку» китайської влади щодо Тибету. Адже керівництво КНР нещадно бореться проти прихильників незалежності цієї території. Образу Стоун за тибетців можна зрозуміти, адже тибетський духовний лідер Далай–Лама — її добрий друг. Однак китайців, і не лише можновладних, таке нешанобливе ставлення до їхньої трагедії вкрай обурило. Дійшло до того, що в КНР заборонили показ фільмів за участю Шерон Стоун — так відреагував на образу голова Федерації гонконгівських кінорежисерів і власник однієї з найбільших кіномереж Китаю UME Cineplex Нгу Сіюень.

Кінозірка зрозуміла, що сіла в калюжу, і через своїх представників попросила офіційного вибачення у китайського народу. Про це журналістам повідомив представник міністерства закордонних справ КНР Цинь Ган. Схоже, на перший раз актрисі пробачили — у своїй заяві МЗС Китаю закликав Стоун «надалі працювати над зміцненням дружби і взаєморозуміння між китайським та американським народами».