Дайте п’ять. І більше не просіть

31.05.2008
Дайте п’ять. І більше не просіть

Зепп Блаттер (ліворуч) вирішив повоювати з Євросоюзом. (Фото Рейтер.)

Революція, яку анонсував президент ФІФА Зепп Блаттер, почалася. Учора на щорічному, вже 58–му, конгресі Міжнародної федерації футболу в Сіднеї члени ФІФА переважною більшістю голосів (155 «за», 5 «проти», 40 «утрималися») схвалили норму «6+5». Відповідно до цього правила, в кожному (!) клубі світу в офіційних матчах має виходити на поле як мінімум шестеро місцевих виконавців і не більш як п’ять іноземців.

Нова норма має бути реалізована не одразу, а з 2012 року. Але перед тим ще потрібно провести роз’яснювальну роботу та отримати схвалення від Європейського Союзу. Адже багато європейських клубів вважають ініціативу Блаттера «драконівською» й апелюють до законів ЄС, згідно з якими в рамках Євросоюзу не має бути бар’єрів для міграції робочої сили. Але Зепп Блаттер має з цього приводу власну думку: «Ні про які обмеження пересування робочої сили в ЄС не йдеться. Клуб може мати на контракті скільки завгодно іноземців. Обмежується тільки їх кількість на полі в офіційних матчах».

Учора в Сіднеї президент ФІФА говорив майже як політичний лідер, який спирається передусім на країни «третього світу», які, власне, й забезпечили його обрання на цю посаду/ «Ми твердо стояли на тому, щоб статут ФІФА виконувався в усіх країнах. Європейський Союз має 30 футбольних асоціацій, це 15 відсотків ФІФА. То чи повинні вони встановлювати правила для всього футболу? Якби я не був таким вихованим, то запитав би, чи не про політичне втручання йдеться?» — цитує главу світового футболу сайт ФІФА.

Блаттер каже, що має підтримку Пеле, Платіні, Бекенбауера, Кройфа, навіть тренера «МЮ» Фергюсона. Хоча відомо, що в президента ФІФА Мішеля Платіні напредодні конгресу були дещо інші погляди на зміни у футбольно–трудовому «законодавстві». Та навіть якщо УЄФА візьметься беззаперечно виконувати постанову Міжнародної федерації, переговори з Єврокомісією будуть непростими.

На шляху до втілення в життя норми «6+5», за задумом Блаттера, у 2010 році потрібно запровадити співвідношення «4+7», далі «5+6», а до проголосованого вчора регламенту прийти в 2012 році.

Варто зауважити, що в чемпіонаті України зараз діє квота «4+7» (де сім — число іноземців), і надалі збільшення кількості вітчизняних футболістів на полі відбуватиметься в тому ж руслі, що передбачає рішення ФІФА. Точніше, мало б відбуватися. Адже в. о. президента новоствореної Прем’єр–ліги Віталій Данилов уже оголосив про намір клубів УПЛ домагатися принаймні збереження легіонерської квоти на нинішньому рівні.

 

 

ДО РЕЧІ

На конгресі ФІФА в Сіднеї вирішили також підписати договір зі Світовим антидопінговим агентством (ВАДА), і підписання відбулося тут же. Раніше ФІФА виступала проти підписання будь–яких угод із ВАДА, оскільки футбольні чиновники не погоджувалися з низкою пунктів, прописаних у правилах цієї організації. Зокрема, керівники ФІФА висловлювалися проти дискваліфікації футболістів аж на два роки після підтвердження факту вживання ними допінгу. Але ВАДА погодилася зробити деякі винятки для футболістів, пом’якшивши стягнення.