Після дощику, в четвер

30.05.2008
Після дощику, в четвер

Титулована Амелі Моресмо стала «жертвою» несіяної іспанки. (Фото Рейтер.)

Після середи, коли з одиночного розряду відкритого чемпіонату Франції вилетіли останні українки (жодна з семи не пройшла далі першого кола!), вітчизняним уболівальникам залишилося чекати парних матчів, ну й заодно стежити за протистоянням іноземних тенісистів. Дощі в Парижі на деякий час припинилися, графік поєдинків було ущільнено й відтак надолужено. При цьому середа не принесла жодних сюрпризів — виграли всі «сіяні», в тому числі переконливу перемогу над молодим бразильцем Томасом Белуччі здобув лідер букмекерських рейтингів іспанець Рафаель Надаль.

Головна сенсація всього «Ролан Гарроса–2008» могла трапитися позавчора надвечір, коли перша ракетка турніру Марія Шарапова перебувала за кілька м’ячів від поразки в матчі першого ж кола проти своєї співвітчизниці Євгенії Родіної, лише 103–го номера світового рейтингу. Упевнено вигравши перший сет, російська суперкраля, очевидно, більше турбувалася не про сам матч, а про те, як виглядають у неї у вухах рекламні сережки від «Тіффані» та ювелірні прикраси на сукні. Поки Марія зберігала королівську поставу і зверхній вираз обличчя, амбітна Женя взяла другу партію, «прибивши» імениту суперницю високими підкрученими ударами під задню лінію. У третьому сеті Родіна вела перед 6:5, і центральний корт уже потирав долоні в передчутті «смаженого». Але Євгенія на «убійній» позиції припустилася дитячої помилки — послала м’яч в аут, а Марія сконцентрувалася і розставила все на свої місця.

«На турнірах «Великого шолома» все інакше, ніж завжди, тут можливі несподіванки, — констатувала після гри Шарапова. — Головна моя проблема зараз — упоратися з самою собою, просто виходити на корт, не розпорошувати увагу і робити свою справу». Наступною суперницею Маші стала американка Бетані Маттек. З огляду на перебіг стартового поєдинку, в якому перший номер «посіву» припустилася 17 подвійних помилок, тенісні оглядачі вже не вважають Шарапову безумовною фавориткою як усього чемпіонату, так і конкретних матчів зі слабшими спортсменками.

Цікавіше на ґрунтових кортах «Ролан Гарроса» було вчора — після дощику, в четвер. Головна сенсація — поразка аргентинця Давіда Налбандяна, шостого номера «посіву», у виснажливому п’ятисетовому матчі із французом Жеремі Шарді. Далі — більше: із боротьби вибув і сьомий сіяний, американець Джеймс Блейк: у чотирьох партіях його неспо­дівано обіграв скромний латиш Ернестс Гулбіс. На цьому тлі вже не здається аж такою сенсаційною невдача колишньої першої ракетки світу, господарки кортів Амелі Моресмо. У французької майстрині зараз «лише» 22–й номер «посіву», і це зовсім не знітило іспанку Суарес–Наварро, яка пробилася до основної сітки через кваліфікацію.

Коли цей номер «УМ» здавався до друку, матчі фаворитів чоловічого одиночного розряду — Надаля і Федерере — було знову перервано через дощ.

 

ТАБЛО

«Ролан Гаррос» (Париж, призовий фонд — по 15 575 960 євро в чоловічому та жіночому розрядах). Найцікавіші матчі, що завершилися позавчора ввечері та вчора станом на 16:00

Жінки. Перше коло: С. Уїльямс (США, 5) — Юханссон (Франція) — 6:2, 7:5; Чакветадзе (Росія, 6) — Льягостера–Вівес (Іспанія) — 6:3, 5:7, 6:1. Друге коло: Среботнік (Словенія, 27) — Макарова (Росія) — 6:0, 7:5; Шнідер (Швейцарія, 10) — Бачинськи (Швейцарія) — 6:4, 4:6, 6:1; В. Уїльямс (США, 8) — Сфар (Туніс) — 6:2, 6:4; Цетковська (Чехія) — Воскобоєва (Росія) — 7:5, 6:3; Суарес–Наварро (Іспанія, Q) — Моресмо (Франція, 22) — 6:3, 6:4.

Чоловіки. Перше коло. Монфіс (Франція) — Клеман (Франція) — 7:5, 6:3, 6:1; Надаль (Іспанія, 2) — Белуччі (Бразилія) — 7:5, 6:3, 6:1. Друге коло: Джокович (Сербія, 3) — Лопес–Хаен (Іспанія) — 6:1, 6:1, 6:3; Шарді (Франція, WC) — Налбандян (Аргентина, 6) — 3:6, 4:6, 6:2, 6:1, 6:2; Гулбіс (Латвія) — Дж. Блейк (США, 7) — 7:6, 3:6, 7:5, 6:3.