З речами — на вихід

29.05.2008

Подією минулого тижня у Луць­ку стала заява міського голови Богдана Шиби про вихід із партії «Бать­ківщина». Ще донедавна один із найпалкіших прихильників і соратників Юлії Тимошенко, Богдан Павлович вирішив позбавитись партійного квитка в не найліпший для однопартійців момент. Що це — політична зрада чи переоцінка цінностей?

У заяві про вихід із партії мер пояснив свій крок так: «Переконано сповідуючи ідеали Майдану, не бажаю встрявати в бійню поміж своїми, близькими мені політичними силами, бо це зашкодить інтересам громади, яка очікує від мене щоденної праці». Кажуть, голова обласної організації «Батьківщини» (він же голова Волинської обласної ради) Анатолій Грицюк не хотів приймати заяву від Шиби. Як це питання розглянули на засіданні обласного бюро «Батьківщини» вже цього тижня, з’ясувати не вдалося: голова Грицюк відбув у тижневе відрядження, а в партійному офісі без керівництва ніхто не наважився надати хоч якийсь коментар. Сам Шиба в коментарі інтернет–виданню «Волинська правда» сказав, що бюро його заяву задовольнило. Також він висловив сподівання, що фракція БЮТ у міськраді не перейде до нього в опозицію: «Коли йде боротьба у вищих ешелонах влади, ми повинні на місцях демонструвати злагоджену, щоденну, серйозну роботу».

Протистояння між близькими політичними силами в Луцькій міськраді донедавна не було так яскраво вираженим, як в раді обласній, де війна між фракціями БЮТ і «НУНС» час від часу спалахує локальними місцевими конфліктами. Однак кілька останніх сесій міськради показали, що і БЮТівський висуванець Шиба не має повної підтримки у своїх. Зокрема, деякі рішення голови, які стосуються земельних питань, не знайшли одностайної підтримки у фракції БЮТ.

Додали інтриги ситуації і слова луцького мера про те, що на наступних президентських виборах він голосуватиме за Віктора Ющенка, а на наступних парламентських виборах — за «Батьківщину» чи блок, в якому вона буде. «Але тільки на чергових виборах», — підкреслив Богдан Павлович.

Чи стане «Батьківщина» остан­ньою партією, в якій перебував Шиба? Нагадаємо, що на початках він очолював на Волині Демократичну партію, потім із групою партійців перейшов до «Нашої України», згодом став прихильником і членом «Батьківщини». У луцьких кулуарах ходять чутки, що надалі Шиба має намір іти у Верховну Раду, тож на його кар’єрі мера можна буде поставити крапку.