Правуй, демагогіє

29.05.2008
Правуй, демагогіє

Юрій Луценко і Віктор Ющенко: чи розійдуться їхні дороги. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Про розвал демократичної коаліції її ворогам годі й мріяти, а заяви Луценка — хворобливі. Так відреагував Президент Віктор Ющенко на гучні заяви міністра внутрішніх справ і лідера «Народної самооборони», які пролунали у вівторок. Нагадаємо, Юрій Луценко, зокрема, звинуватив голову президентського секретаріату Віктора Балогу в тому, що він разом із «регіоналом» Борисом Колесниковим змовився розвалити коаліцію демократичних сил і створити «широку» коаліцію «НУНС» і Партії регіонів, і що ці плани нібито підтримує й Президент.

«Демократична коаліція не розвалиться. І той, хто тішить себе, що може піти від відповідальності завдяки розвалу коаліції, сподівається марно, — запевнив Ющенко на прес–конференції для українських ЗМІ у Вінніпегу, де цими днями перебуває з державним візитом. — Такої послуги я вам не дам. Люди будуть відповідати за ту справу, за яку вони взялися, в тому числі й міністр внутрішніх справ», — наголосив Президент. І нагадав, що сам особисто пропонував Луценка на посаду глави МВС.

«Мені здається, як програв, то кулаками не потрібно махати, — зауважив Ющенко, вочевидь маючи на увазі вибори до Київради. — В тебе були всі можливості через площу, через діалог довести свої цінності. Ви знаєте, говорити з ранку до вечора лише демагогічні речі й сподіватися, що за тобою підуть, — я думаю, це вчорашній день».

Глава держави також зауважив, що не хоче коментувати «брудні і хворобливі заяви» й опускатись до рівня політиків, які його звинувачують у роботі щодо розвалу коаліції.

«Демократичні цінності в Україні існували і будуть існувати», — зауважив В. Ю., зазначивши, що останні вибори в Києві це засвідчили. Оскільки «програли ті, хто не зміг сформулювати свої пріоритети і довести киянам свою програму». А кияни, на думку Ющенка, «продемонстрували, що вони хочуть прагматичної роботи, а не популістських гасел».

А Луценко, до речі, напередодні додав до своїх випадів у бік Банкової ще кілька гострих слів. Зокрема, відповів в ефірі «5–го каналу» на реакцію Балоги на його, Луценка, звинувачення. «Віктора Івановича я коментувати не буду, — зауважив керівник МВС. — Президент сказав, що це сантехнік, діловод. Хай займається своєю роботою, а не коментує заяви політичних осіб, якими є міністр або Прем’єр–міністр. Йому давно пора було б закрити рота і не руйнувати те, за що я вісім місяців вкалував по всій Україні, аби до влади повернути демократичні сили, які підтримують Ющенка».

«Есдеки таки колишніми не бувають», — резюмував Луценко, маючи на увазі колишнє партійне минуле Балоги, який вийшов із СДПУ(о).

Учора Луценка підтримали колеги–міністри. Як повідомила на брифінгу після закінчення засідання уряду Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, Кабмін ухвалив заяву, в якій «висловлює серйозне занепокоєння у зв’язку з ситуацією, пов’язаною з розслідуванням Генпрокуратурою кримінальних справ щодо міністра внутрішніх справ Юрія Луценка». За словами леді Ю, поширені у ЗМІ відомості щодо Луценка свідчать «про очевидний надуманий характер таких звинувачень та їх замовний характер». «Уряд украй стурбований використанням Генпрокуратури для здійснення тиску на членів Кабінету Міністрів. Ми вбачаємо в таких діях загрозу демократичним завоюванням нашої держави, повернення до часів авторитаризму, нехтування правами і свободами громадян», — зачитала Тимошенко заяву. Також у цьому документі сказано, що «уряд висловлює рішучий протест проти політичних переслідувань та звертається з вимогою припинити правоохоронними органами практику порушення кримінальних справ на замовлення політсил та вжиття заходів для запобігання політизації органів прокуратури».

Також учора Подільський райсуд Києва призупинив досудове слідство кримінальних справ за обвинуваченням міністра Луценка в завданні легких тілесних ушкоджень меру Черновецькому та у зловживанні службовим становищем. Скаргу, подану адвокатами Луценка, прийнято до розгляду.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Заступник глави секретаріату Президента Андрій Кислинський спростував заяви Юрія Луценка, які стосувалися розмов керівника МВС із Президентом. «Міністр перейшов межу відвертої брехні — слова глави держави не просто виривалися з контексту, а свідомо перекручувалися, їхній зміст перетворювався на протилежний, і додавалися деталі, які народжувалися безпосередньо в уяві пана Луценка», — зазначив Кислинський. За словами заступника Балоги, він може відповідально стверджувати про відсутність у словах Ющенка тих «сенсаційних подробиць», на які посилається Луценко, оскільки був присутній при цих розмовах. «Так, зміст відомої фрази про «Сталінград для Тимошенко», яку обіграє Луценко, насправді фактично суперечить тому, що цитував міністр для ЗМІ. Президент зазначив, що з огляду на результати соціологічних досліджень вибори в Києві можуть стати Сталінградом для Тимошенко — але це вирішуватимуть кияни, а не політики», — зауважив Кислинський. А ще, за його словами, якщо на початку наради Луценко заявляв про необхідність відставки глави СП Віктора Балоги, то під кінець зустрічі просив Президента «призначити Балогу керівником штабу «НУНС» по Києву і всіма способами сприяти проходженню блоку до Київради».