Не стало патріарха й еталона

29.05.2008

Кількаразовий лауреат премії «Оскар», режисер, сценарист і актор Сідні Поллак помер у понеділок в ЛосАнджелесі. Про те, що в «останнього з могікан» старого Голлівуду онкохвороба, стало відомо минулого року, коли він відмовився продовжувати роботу над телевізійним фільмом Recount («Перерахунок») через погане самопочуття. «Сідні зробив світ трохи кращим, — сказав Джордж Клуні. — Кіно завдяки йому стало кращим, і навіть щоденна вечеря стала смачнішою. Нам буде дуже його не вистачати».

Сідні Ірвін Поллак народився 1 липня 1934 року в штаті Індіана в сім’ї єврейських емігрантів із Росії. Він починав як актор, потім став викладати акторську майстерність і знімати телесеріали. У великому кіно його справи теж пішли успішно — сценарій до його другої картини This Property Is Condemned написав Френсіс Форд Коппола. Першу гучну славу принесла Поллаку стрічка «Загнаних коней пристрілюють, чи не так» про танцювальний марафон, виконавиця голов­ної ролі в якому Джейн Фонда отримала номінацію на «Оскар». Наступні його фільми були орієнтовані переважно на глядача, тому і ввійшли в «золотий фонд» Голлівуду — «Тутсі», «Три дні Кондора», «Якими ми були», «Із Африки». Поллак зазвичай знімав великих акторів — Роберта Редфорда в семи картинах, Барбру Стрейзанд, Джейн Фонду, Ніколь Кідман, Меріл Стріп, Дастіна Хофмана, Тома Круза, і вмів подати їх із найкращого боку — актори в його картинах отримали 12 номінацій на «Оскар». У режисерський період Сідні Поллак теж інколи знімався як актор — у фільмах Стенлі Кубрика, Вуді Аллена, у своїй «Тутсі» зіграв театрального агента. На рахунку Поллакапродюсера серйозні картини — «Горбата гора», «Талановитий містер Ріплі», «Розум і почуття», «Знамениті брати Бейкер».

Біля смертного одра 73річного голлівудського титана були дружина Поллака Клер, з якою він прожив понад 50 років, і дві доньки.