«Прем’єр–лігу може очолити іноземець»

29.05.2008
«Прем’єр–лігу може очолити іноземець»

— Пане Вадиме, скажіть, чим саме Прем’єр–ліга відрізнятиметься від нинішньої Професійної футбольної ліги? Що саме мають на увазі її організатори?

— Насамперед, футбольні клуби отримають більшу незалежність. Професійний футбол потрібно переводити з категорії отримувача спонсорської допомоги (муніципальної чи комерційної) до категорії бізнесової. Клуби повинні комерціалізуватися — заробляти гроші, адже футбольний чемпіонат — видовище, а видовище має свого споживача. Потрібно робити ставку на рентабельність такого виду економічної діяльності. Товстосуми повинні бути переконані у тому, що, вклавши кошти, отримають солідну віддачу.

— Якими конкретно є вимоги щодо членства клубів у Прем’єр–лізі, крім оголошеного внеску в мільйон доларів? Наявність стадіону? Наповнена клубна каса?

— Команда має зайняти в чемпіонаті одне з перших 14 місць. Не можна просто прийти й сказати: в мене є гроші, візьміть мене в Прем’єр–лігу. Треба спочатку пройти змагання — це спортивний критерій. Багато розмов було про те, що, можливо, потрібно звільнитися від слабких (спортивно й фінансово. — Авт.) клубів. Називався критерій: мінімальний річний бюджет у 10—15 млн. доларів. У цьому є логіка. Але ми сьогодні не готові до цього. Командно–наказовий спосіб неприпустимий. Варто було б спочатку зробити турнір «перехідним» (скоротити кількість команд в УПЛ і підтягнути рівень змагань у першій лізі. — Авт.), але все це — лише за спортивними результатами. Поки що таке рішення не було прийнято — гратиме 16 клубів, за результатами попереднього сезону у «вишці». Щодо переміщень команд між лігами, то залишається та сама стара схема — дві опускаються в першу лігу, дві входять до УПЛ.

— Чи відповідає критеріям ваш «Арсенал»? Адже відомо, що клуб не має власного стадіону. Чи є це бар’єром для вступу в УПЛ?

— За критеріями УПЛ клуб зобов’язаний мати власний стадіон чи перспективу його побудови. Це надзвичайно серйозна проблема. Якщо «Арсенал» у Києві потрібен лише Рабиновичу — нехай. Але якщо ми постійно говоримо про футбол як про спорт номер один, та ще й готуємося до Євро–2012, маємо вживати відповідних заходів. Ви подивіться — скількі в місті занедбаних стадіонів, подібних до стадіону ЦСКА, які можна й треба реконструювати.

— І все ж скажіть, пане Вадиме, де ви плануєте надалі грати домашні матчі? У цьому році клубною ареною став НСК «Олімпійський», але його закривають на реконструкцію перед Євро–2012.

— Ситуація складається так. Першокласному клубу, котрий посів шосте місце у вищій лізі, не дають за власні кошти реконструювати якийсь стадіон; про побудову нового взагалі й слухати не хочуть — не дозволяють. А таких арен, де ми могли б облаштуватися, в Києві принаймні шість. Зараз вони занедбані, перепрошую, туди лише собаки ходять справляти природні потреби. Ми грали й планували грати на «Олімпійському». Наразі не відомо (відповідає похмуро. — Авт.), де нам грати, адже на «Олімпійському» починаються роботи з реконструкції. (Водночас в інтерв’ю сайту ФК «Арсенал» Рабинович сказав, що його команда почне наступний чемпіонат знову на НСК «Олімпійський», а надалі має попередні домовленості з Суркісами про використання стадіону «Динамо». — Авт.).

— Гаразд, повернемося до Прем’єр–ліги. Останнім часом «гарячим» стало питання суддівства, професійності арбітрів. Як УПЛ здатна забезпечити принципи «чесної гри», подолати суддівську корупцію?

— Ну, бачите, в Україні поняття чесності досить відносне. Послухаєш одного — вони (арбітри. — Авт.) чесні, а через півгодини слухаєш опонентів — нечесні. На тому все й завершується — ніяких особливих санкцій ніхто (ФФУ, ПФЛ, АФАУ. — Авт.) не застосовує. Ми з президентами клубів–учасників УПЛ домовилися про можливість відведення будь–якого судді, в будь–якій ситауції і без будь–яких пояснень. Це один із факторів — фактор страху. І коли судді зрозуміють, що реакція жорстка, тоді, можливо, будуть краще судити.

— Наразі керівником УПЛ обрали начебто рівновіддаленого від «Шахтаря» й «Динамо» президента ФК «Харків» Віталія Данилова. Буде відбуватися ротація — президенти клубів змінюватимуть один одного? Якщо ні, то хто, на вашу думку, може стати постійним президентом? Коли і як відбудуться вибори? Чи може президентом стати іноземець?

— Данилов — це тимчасове призначення. Надалі президентом УПЛ ніколи не буде президент будь–якого футбольного клубу. Вибори постійного глави відбудуться за два місяці. Конкретного кандидата наразі немає. Ми не виключаємо призначення на цю посаду іноземця.