Назад дороги немає. А що попереду?

29.05.2008
Назад дороги немає. А що попереду?

Мета Прем’єр–ліги — чесна боротьба провідних команд та збільшення їхніх прибутків. (Фото УНІАН.)

Позавчора ввечері президенти провідних українських футбольних клубів оголосили про реєстрацію статуту Прем’єр–ліги, тобто її створено вже і де–факто, і де–юре. Як сказав президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов, за створення УПЛ проголосували «не всі клуби, але більшість».

Створення УПЛ підтримує Федерація футболу, шукає в цьому вигоду для себе й Професійна футбольна ліга, принаймні її голова Равіль Сафіуллін балотувався на посаду тимчасового керівника УПЛ. Однак обрали не його, а більш нейтральну людину — президента ФК «Харків» Віталія Данилова. Тепер саме він має стати на чолі групи, яка організовуватиме наступний чемпіонат України, адже ініціатива зробити першість 2008/09 перехідною й довірити її ПФЛ Сафіулліна не була підтримана. «Ми й так занадто зволікали зі створенням УПЛ», — пояснює президент «Динамо» Ігор Суркіс.

Як поділити повноваження УПЛ, ФФУ і ПФЛ — ось питання. Очевидно, без конфліктів не обійдеться. Президент ФФУ Григорій Суркіс уже заявив, що ліцензуванням клубів і надалі займатиметься Федерація, адже цей аспект закріплений нормами УЄФА. А от про що потрібно домовлятися в рамках Прем’єр–ліги, так це насамперед про відмову від договірних матчів та впливу на суддів. До речі, вигоди від створення УПЛ ще не зрозумілі, а от для членства у Прем’єр–лізі потрібно викласти мільйон доларів.

Загалом, доводиться констатувати, що структура, про яку так багато говорили, створена, й назад дороги немає. Але як вона функціонуватиме, чи стане справді самостійною, — із цим ще потрібно розбиратися. УПЛ, можна сказати, склепали похапцем, адже, по суті, настав «дедлайн» — до початку наступного чемпіонату України лишається небагато часу, і слід було вирішувати, хто саме готуватиме ці змагання. Зголосилася таки УПЛ. «Дайте нам хоча б тиждень–два», — каже Віталій Данилов в інтерв’ю сайту «UA–Футбол» щодо початку організаційних робіт. Він визнає, що досвідчених людей для цієї роботи візьме у Ріната Сафіулліна в ПФЛ.

А поки що члени УПЛ точно вирішили, що матч за Суперкубок України відбудеться в Полтаві...