Париж, дощ, пристрасть і любов

28.05.2008
Париж, дощ, пристрасть і любов

Дощ у столиці Франції зламав графік матчів позавчорашнього і вчорашнього днів. (Фото Рейтер.)

«Тут моє життя, моя пристрасть і моя любов», — сказав Густаво Куертен після того, як президент Французької федерації тенісу вручив йому на пам’ять сувенір у вигляді зрізу ґрунтового корту стадіону «Ролан Гаррос». Як уже повідомляла «УМ», титулований бразилець програв матч першого кола відкритого чемпіонату Франції господарю кортів Полю–Анрі Матьє й оголосив про завершення спортивної кар’єри. 31–річний тенісист через травму впав у другу тисячу світового рейтингу, тож вирішив «зав’язати». Чемпіоном «Ролан Гарроса» він ставав тричі та й досить.

Із бурими паризькими кортами пов’язані визначні досягнення, «пристрасть і любов» багатьох визначних тенісистів. Нинішній чемпіонат — по–своєму ювілейний, адже вперше міжнародний турнір саме на цих кортах, названих на честь французького авіатора Ролана Гарроса, було проведено рівно 80 років тому (у 1928–му якраз здали в експлуатацію центральний комплекс із трибунами на 15 тисяч глядачів).

 

Більше дощу — менше грошей

Уперше тенісний турнір у Парижі — у вигляді одноденного національного чемпіонату — відбувся ще в 1891 році. Традиційність і респектабельність — за цими двома критеріми відкритий чемпіонат Франції поступається хіба що знаменитому Уїмблдонському турніру. В антуражі «Ролан Гарроса» за 80 років змінилося не так і багато, зокрема, тут досі не встановили розсувний дах. А це значить, що будь–який дощ стає причиною вимушеного антракту в змаганнях.

Тож опади, які почалися позавчора ввечері, призвели до відкладення аж 31 матчу. Зокрема, за рахунку 5:4 на користь полячки Агнешки Радванської було перервано її поєдинок з українкою Марією Коритцевою, а Тетяна Перебийніс устигла виграти лише один сет у Флавії Пенетти з Італії. А ось наша перша ракетка Олена Бондаренко встигла бездарно «злити» обидва сети чешці Петрі Цетковській ще до дощу. Таким чином, станом на 17.30 учорашнього дня в одиночному розряді «Ролан Гарроса» лишалося четверо наших співвітчизниць. Очевидно, що кільком із них допоміг затриматися на турнірі саме дощ, який почався і зранку, і ще раз — надвечір, коли цей номер «УМ» уже пішов до друку.

Негода відчутно знижує прибутки організаторів від такої помітної у світі спорту події, як турнір серії «Великого шолому». Якщо матчі у зв’язку зі зливою тривають менше години, глядачам повертають повну вартість квитків, якщо менше двох годин — половину вартості. А синоптики обіцяють мінливу хмарність та опади фактично впродовж усіх двох тижнів змагань. Розклад турніру ламається, час початку поєдинків визначається в «ручному» режимі, через це на трибунах лишається менше й менше фанів. (Для любителів статистики: у 2007 році відкритий чемпіонат Франції залучив до Парижа додатково 450 тисяч уболівальників–туристів, а прибуток від проведення турніру склав 175 млн. доларів.)

Фаворити й невдахи

Цього року зростанню уваги до «Ролан Гарроса» не заважає не тільки стихія, а й помітне послаблення жіночої сітки. Зокрема, оголосила про завершення кар’єри й відтак склала повноваження першої ракетки світу бельгійка Енен, відмовилася від участі в турнірі через травму екс–лідерка світового рейтингу Амелі Моресмо, так само вчинила словацька красуня Даніела Гантухова.

Без Енен першою ракеткою світу і, відповідно, першим номером «посіву» в Парижі стала росіянка Марія Шарапова. Наступні номери — у сербок Ани Іванович та Єлени Янкович і ще однієї представниці Росії Світлани Кузнєцової. У чоловіків перший номер — звичний, це швейцарець Роже Федерер. Але, скажімо, букмекерська контора Bwin вважає головним фаворитом не Федерера, а другу ракетку АТР іспанця Рафаеля Надаля, який вигравав «Ролан Гаррос» упродовж трьох останніх років і дуже хоче виграти вчетверте. Якщо Рафа знову підніме над головою паризький кубок, він повторить рекорд легендарного шведа Бйорна Борга (за кількістю перемог поспіль).

Bwin дає на перемогу Надаля коефіцієнт 1,46, а це свідчення великої переваги. У Федерера — 2,40, серба Новака Джоковича — 4,00, аргентинця Давіда Налбан­дяна — 14,00, росіянина Миколи Давиденка — 30,00.

Щодо жінок, то тут ставки приймаються за такими «тарифами»: Шарапова — 3,85, Серена Уїльямс (США) — 4,50, Янкович — 5,00, Іванович — 6,00, Динара Сафіна (Росія) — 7,00.

Учора Сафіна, сіяна під 13–м номером, екзаменувала нашу Катерину Бондаренко і, поки знову не почався дощ, упевнено перемогла — 6:1, 6:3.

Щодо букмекерів, то існувала ймовірність, що їм заборонять приймати онлайн–ставки на матчі «Ролан Гарроса». Адже в лютому організатори турніру подавали з цього приводу позови до судів Парижа і бельгійського міста Льєж. Пояснювали це тим, що діяльність букмекерських контор кидає тінь на відкритий чемпіонат Франції з тенісу. Ідеться про розголос нібито «договірних» матчів, який зчиняють букмекери. Зокрема, в серпні минулого року контора Betfair анулювала всі ставки на поєдинок росіянина Давиденка й аргентинця Вассальо–Аргельо, коли очевидний фаворит відмовився від боротьби, пославшись на травму. Здійнявся скандал: Давиденко, мовляв, отримав відступні, аби дехто зміг добре заробити на тоталізаторі. Організатори «Ролан Гарроса» заявляли, що повторення такого випадку в Парижі зіпсує репутацію французької першості, тож букмекерів слід усунути від заробітків на «Ролан Гарросі». Але зрештою суд залишив усе по–старому.

 

ФАВОРИТКА
Марія від Tiffany

Перший номер «посіву» відкритого чемпіонату Франції Марія Шарапова перетворила свій виступ у Парижі на рекламу знаменитої ювелірної марки. На «Ролан Гарросі» 21–річна росіянка грає в сережках від Tiffany з 18–каратного золота. Цю прикрасу спеціально для Маші творила дизайнерка Tiffany&Co Ельза Перетті. Крім того, ювелірна компанія прикрасила коштовностями сукню фірми Nike, у якій виходить на корт перша ракетка світу. Контракт між Шараповою і Tiffany укладено на два роки. На кожному з турнірів серії «Великого шолома» російська краля постане перед глядачами в сережках, які можна буде купити в магазинах Tiffany по всьому світу. Минулого року Марія заробила 25 млн. доларів, а співпраця з Tiffany ще суттєвіше збільшить її «неспортивні» гонорари.

З усіх чотирьох турнірів «Великого шолома» Шарапова досі не вигравала лише паризький, тож тепер прагне виправити цей недолік. А особлива мета Марії цього року, як вона сама зізнається, — Олімпіада в Пекіні.