Нижче голландського плінтуса

27.05.2008
Нижче голландського плінтуса

Молодий голландець Хунтелар виявився значно класнішим за молодих українців. (Фото Рейтер.)

«Відчуй себе Фарерами» — такий дошкульний, але влучний заголовок запропонували до звіту про спаринг національних команд Голландії й України. Збірна України під керівництвом нового наставника — Олексія Михайличенка — провела в суботу свій третій контрольний матч і зазнала першої поразки. Та ще й якої! У Роттердамі на стадіоні «Де Кюйп» «синьо–жовті» були розбиті просто вщент. Олексій Михайличенко перед матчем казав, що саме в матчі з таким суперником виявиться справжня ціна нинішньої української команди. І ціна ця виявилася низькою. Декому з голландських футболістів ще треба було довести тренерові Марко ван Бастену своє право зіграти на Євро–2008, тож господарі викладалися по повній програмі. Звичайно, штаб на чолі з Михайличенком теж розраховував на продуктивну роботу своїх підопічних, однак жодних позитивних моментів у їхніх діях ніхто так і не побачив.

Курс на омолодження збірної України тривав і в Країні Тюльпанів. Знову в стартовому складі з’явився дебютант — Григорій Ярмаш із полтавської «Ворскли» — та недавні новачки — Віталій Мандзюк і Денис Голайдо. Але не виправдалися сподівання на те, що сплав молодості й досвіду вийде надійним. Молодь була неготова до гри з грандами світового рівня, а наші ветерани зараз не схожі самі на себе. Чи то дався взнаки брак ігрової практики у Шевченка з Вороніним, чи фізична втома Тимощука, чи відчуття близькості курортного сезону, але не знайшлося лідера, який згуртував би навколо себе колектив. Та й просто нав’язати суперникові боротьбу не вдалося. Дії українців на полі, швидше, нагадували броунівський рух, аніж виконання установки на гру. В таких умовах «летючі» голландці раз–по–раз знаходили шпарини в ненадійному захисті українців, що й призвело в першому таймі до двох голів у ворота В’ячеслава Кернозенка. Спочатку після навісу з лівого флангу Дірк Кюйт «продавив» пасивного Андрія Несмачного й ударом головою відкрив рахунок. А під кінець першої половини зустрічі чергова помилка молодого дуету захисників Чигринський—Мандзюк призвела до реалізації гольового моменту після виходу Яна Клааса Хунтелара віч–на–віч із голкіпером «Дніпра». Картати Кернозенка нема за що — він і так парирував чимало складних м’ячів.

У другому таймі дебютував у збірній ще один полтавчанин — Сергій Кравченко, який і завдав єдиного (!) за весь матч влучного удару в площину воріт Стекеленбурга. Замість беззмістовного Шеви на полі з’явився ще один новачок — київський «канонір» Євген Селезньов. Один із кращих голеадорів української першості був значно активнішим за свого зіркового колегу, але марно. Підсилювати атакувальну ланку наші тренери почали вже за рахунку 3:0 — після влучного удару Райана Бабеля, який вискочив на побачення зі стражем українських воріт.

Чи будуть зроблені правильні висновки з такого провалу, покаже час. Олексій Михайличенко після гри заявив, що такі поразки дуже неприємні і болючі, однак водночас і вельми корисні. За словами керманича, команда в таких матчах здобуває важливий досвід. «Утім варто визнати, що суперники перебували не в рівних умовах — голландці виходять на пік форми, готуючись до Євро–2008, а наші футболісти все ж таки більше подумки у відпустці», — зауважив тренер.

До речі, ван Бастен у неділю «відчепив» Денні Ландзата й воротаря Сандера Бошкера, а завтра має назвати ім’я ще одного нещасливого, який не поїде на Євро. А на другий «товарняк» України — до Швеції — вирішили не їхати Шевченко, Воронін і Калиниченко.

 

ТАБЛО

Голландія — Україна — 3:0

Товариський матч. Роттердам, стадіон «Де Кюйп». 40 000 глядачів

Голи: Кюйт, 23; Хунтелар, 38; Бабель, 63

Голландія: Стекеленбург, Ойєр, Хейтінга (Булахруз, 62), Бома (Матійсен, 74), ван Бронкхорст (Де Клер, 62), Де Зеув (Де Йонг, 74), Кюйт, Энгелар, ван дер Варт (Ландзат, 79), Хунтелар, Афелай (Бабель, 62)

Україна: Кернозенко, Єзерський (Гай, 46), Мандзюк, Чигринський, Несмачний, Ярмаш, Тимощук, Назаренко (Кравченко, 75), Голайдо (Калиниченко, 46), Шевченко (Селезньов, 66), Воронін

Суддя — Сірхетта (Швейцарія)

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Російська збірна, готуючись до континентальної першості, розім’ялася на команді Казахстану. «Відвантаживши» азіатам шість м’ячів, дехто з підопічних Гуса Хіддінка визнав, що у спаринг–партнери варто вибирати все ж сильніших суперників.

Товариські матчі. Росія — Казахстан — 6:0 (Погребняк, 26 (пен.); Бистров, 45; Зирянов, 59; Білялетдінов, 85 (пен.); Торбинський, 89; Сичов, 90), Швейцарія — Словаччина — 2:0 (Бехрамі, 56; Фрай, 63), Хорватія — Молдова — 1:0 (Н. Ковач, 31), Ірландія — Сербія — 1:1 (Кіох, 90 — Пантелич, 75), Угорщина — Греція — 3:2 (Жужак, 47; Юхаш, 59; Вадош, 63 — Аманатідіс, 45; Ліберопулос, 90), Туреччина — Уругвай — 2:3, Австралія — Гана — 1:0.