«Леви» знову «з’їли» «вовків»

27.05.2008
«Леви» знову «з’їли» «вовків»

Баскетболісти Маріуполя виграли «золото» втретє поспіль. На шиї Арчибальда (сидить попереду) — трофейна сітка. (Фото УНІАН.)

Маріуполь — чемпіон. У баскетболі це вже аксіома. За традицією, команда–переможець турніру має зрізати сітку з кільця. Цього разу під схвальні вигуки уболівальників на трибунах спорткомплексу «Азовмаш» за ножиці взявся шотландець Роберт Арчибальд, визнаний MVP «плей–оф». Саме його холодно­кровні дії, 19 очок і 6 підбирань, були серед визначальних чинників, які дозволили господарям утретє поспіль перемогти «Київ» у фінальній серії.

Апетит «вовків» знову лишився не втамованим. Київська команда програє вітчизняне «золото» Маріуполю вже третій рік поспіль. Тепер в активі «Азовмашу» загалом — п’ять чемпіонських титулів (у «Києва» — два). Причому в нинішньому сезоні «леви» здобули ще й Кубок країни, і взагалі програли «вовкам» лише один матч (у першій половині чемпіонату). Як бачимо, дві заміни на тренерському містку азовського клубу були недаремними.

Четвертий поєдинок фіналу не приніс очікуваної інтриги. Навіть без травмованого Ліщука маріупольці диктували гостям свої умови. Доки Томо Махорич узяв тайм–аут, «Київ» уже «горів» — 3:17. І надалі «зелено–жовті» жодного разу не повели в рахунку.

У дебюті «Азовмаш» обрав тактику, яка принесла їм найбільше дивідендів і в попередньому протистоянні. Єгор Мещеряков та Родні Б’юфорд «витягнулися» на периметр, забезпечивши вільний простір для Арчибальда. І шотландець виправдав сподівання партнерів, реалізувавши за перші п’ять хвилин чотири кидки. Коли ж захист киян сконцентрував зусилля на трисекундній зоні, ініціативу до рук узяв тандем Б’юфорд—Ліаделіс, раз–по–раз отримуючи можливість без істотного опору атакувати з середньої дистанції.

При цьому оборонялися господарі дуже щільно, та так, що кияни впродовж усього матчу були «чужими» під щитом «Азовмашу». На прийнятній відстані від «левів» підопічні Махорича трималися насамперед зав­дяки влучним кидкам здалеку.

На велику перерву команди пішли за рахунку 41:34. Після неї гості підбиралися до лідера хіба що на чотири очки, але Маріуполь знову нарощував відрив. І лише за три хвилини до фінальної сирени перевага «Азовмашу» скоротилася до двох пунктів — 78:76 (посприяв капітан «Києва» Артур Дроздов, в активі якого «дабл–дабл»). Але ці влучні штрафні у виконанні Дроздова були останнім приводом для радощів гостей. Помилка у захисті — і маріупольці знову збільшують рахунок. А вирішальним за 30 секунд до закінчення гри став дуже складний за виконанням триочковий кидок азовського литовця Томаса Делінінкайтіса.

Здобувши «золото», команда Мехмета Бечировича отримала право в наступному сезоні стартувати в основному раунді Кубка УЛЄБ, тоді як «Києву» ще належить подолати два кола кваліфікації.

 

ДО РЕЧІ

БК «Донецьк», який переміг у турнірі першої ліги, поставив за мету стати боєздатним колективом і в еліті вітчизняного баскетболу. Як повідомляє сайт Basket.com.ua, донеччани вже підписали контракти з братами Ігорем та Ростиславом Кривичами, які досі захищали кольори «Сумихімпрому», а також екс–захисником «Будівельника» Дмитром Забірченком. У першій лізі потугу «Донецька» забезпечували, зокрема, такі відомі гравці, як Ботичев і Гальонкін.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. «Плей–оф»

Фінал (четвертий матч). «Азовмаш» — «Київ» — 84:79 (24:13, 17:21, 26:25, 17:20; Ліаделіс (22), Арчибальд (19), Делінінкайтіс (15), Мещеряков (11) — Дроздов (21 + 10 підбирань), Стек (14), Девіс (11)).

Серія — 3:1 (72:91, 81:76, 67:65, 84:79)

За третє місце (четвертий матч). «Політехніка» — «Хімік» — 86:84 (Голубєв (25) — Келлі (25); серія — 2:2). Вирішальний матч відбувся вчора ввечері.

* * *

НБА. «Плей–оф». Півфінали. Східна конференція: «Бостон» — «Детройт» — 97:103; «Детройт» — «Бостон» — 80:94 (серія — 1:2). Західна конференція: «Лейкерз» — «Сан–Антоніо» — 101:71 (Брайант (22) — Паркер (13); «Сан–Антоніо» — «Лейкерз» — 103:84 (Жинобілі (30) — Брайнт (30) (серія — 1:2).

 

ЛАУРЕАТИ

Кращі гравці української суперліги, визначені шляхом голосування представників клубів
та ФБУ

Плеймейкер — Пух Джеттер («Київ»)

Атакуючий захисник — Панайотіс Ліаделіс («Азовмаш»)

Легкий форвард — Артур Дроздов («Київ»)

Важкий форвард — Єгор Мещеряков («Азовмаш»)

Центровий — Володимир Гуртовий («Політехніка»)

Кращий гравець «плей–оф» — Роберт Арчибальд («Азовмаш»)

Кращий гравець сезону — Артур Дроздов («Київ»)