Били та співали

27.05.2008
Били та співали

Суперника «ламає» Василь Ломаченко. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Лише кубинцям поступилися за кількістю перших місць українські боксери на представницькому міжнародному турнірі на призи братів Кличків. Переможцями у своїх вагових категоріях стали п’ятеро бійців з Острова Свободи, четверо наших співвітчизників і по одному представникові Росії та Італії.

Змагання відомих майстрів шкіряної рукавички викликали підвищений інтерес у київських любителів боксу — у Палаці спорту їх зібралося чимало. На турнірі були присутні й імениті ветерани: Олександр Ягубкін, Олександр Лукстін, Владислав Засипко, Леонід Шапошников, перший український боксер–олімпієць із далекого 1956 року — Річард Карпов, перший тренер братів Кличків — Володимир Золотарьов. Із привітальним словом до учасників змагань звернувся чемпіон світу серед професіоналів–важковаговиків за кількома версіями Володимир Кличко.

До вирішальних двобоїв в 11 вагових категоріях через нелегке «сито» відбору пробилися дев’ять боксерів української збірної, які готуються до Олімпіади. Вечірній боксерський марафон розпочався з поєдинку в найлегшій категорії — до 48 кг. Капітан української збірної — Георгій Чигаєв здобув переконливу перемогу за очками над кубинцем Яном Піром Ернандесом та отримав кубок переможця з рук Кличка–молодшого.

Надалі свою майстерність демонстрували представники кубинської школи боксу. Спочатку в категорії до 51 кг титулований Андріс Лафіт не залишив шансів юному українцеві Артему Далакяну, а у вазі до 54 кг Як Кіп Леон здолав італійця Вітторіо Парінелло. Не знайшлося дієвих аргументів для перемоги у боксера з Миколаєва Олександра Ключка (вага до 61 кг), який у напруженому двобої поступився ще одному представникові Куби Горденісу Угасу. А Денис Лазарєв із Хмельницького (до 64 кг) не зміг на рівних протистояти кубинцеві Ренаулю Іглесіасу. П’яту золоту нагороду для кубинської збірної здобув Карлос Бантеур, який у ваговій категорії до 69 кг у видовищному поєдинку виявився сильнішим за росіянина Сергія Ситника.

У вазі до 57 кг олімпійська надія України, срібний призер чемпіонату світу–2007 у Чикаго Василь Ломаченко виявився на голову сильнішим за свого опонента з Росії Сергія Ігнатьєва. За відчутної переваги українця у перших двох раундах секунданти росіянина вирішили припинити побиття свого підопічного й відмовилися від продовження бою. Організатори визнали Ломаченка найкращим бійцем турніру і нагородили грошовою премією.

У вазі до 75 кг бронзовий призер ЧС–2007 українець Сергій Дерев’янченко в запеклому двобої двічі відправляв у нокдаун Хамаса Набаха з Катару й закономірно став переможцем дуелі.

У фінальному двобої в категорії до 81 кг удари представника російської збірної Едуарда Якушева виявилися сильнішими і влучнішими, аніж українця Дмитра Смагули, що й забезпечило єдину золоту медаль для Росії.

Важкий і водночас захоплюючий поєдинок провів кримчанин Олександр Усик (вага до 91 кг) проти кубинця Осмайї Акости. Витримавши біль від недозволених ударів суперника в пах та ліктем у вухо, українець став четвертим володарем золотої медалі в українській збірній. Після бою Олександр відзначив силу кубинської збірної, але сказав, що і в нашому колективі є боксери, здатні перемагати суперників (Сашко мав на увазі себе та Чигаєва).

Анонсованого реваншу В’ячеслава Глазкова за поразку італійцеві Роберто Камарелло на «мондіалі» в категорії понад 91 кг глядачі не побачили. Так, як і у фіналі світової першості–2007, Глазков поступився італійцеві, значно здавши фізично у другій половині двобою.

Окрім спортивного дійства, організатори турніру підготували для вболівальників концертну програму за участю українських співаків. Свої музичні здібності продемонстрували й наші боксери: Георгій Чигаєв та Олександр Усик, окрилені перемогою над кубинцями, випробували себе в іншому амплуа, виконавши авторську пісню у стилі хіп–хоп.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Два роки дискваліфікації — такий вердикт маріупольському боксеру Ісмаїлу Сіллаху винесла Міжнародна антидопінгова агенція. Минулого тижня допінг–проба в одного з наших головних претендентів на медалі Олімпіади також дала позитивний результат. В організмі темношкірого боксера виявили залишки карфедону. Цей препарат дозволено вживати під час тренувань, але заборонено — протягом змагань. Відтак Сіллаха позбавили іменної путівки на Олімпіаду, й Україна в боксерському турнірі Ігор–2008 буде представлена тільки сімома спортсменами.