Захист «курсової»

24.05.2008
Захист «курсової»

Во­ло­димир Стельмах: ми боремося з інфляцією. (Фото УНІАН.)

Учора голова На­ціо­нального банку України Во­лодимир Стельмах відчитувався перед парламентом за зниження курсу долара. Проблема стурбувала депутатів усіх фракцій, тож за те, щоб викликати для доповіді голову НБУ та керівництво уряду, проголосувало 382 парламентарії. Перед тим правління Національного банку залишило в силі курс долара на рівні 4,85 гривні за у.о. Рада НБУ спробувала зберегти старий курс і в четвер прийняла рішення встановити його на рівні 5,05. Але правління НБУ проігнорувало думку ради.

«Ми не робили ніякого укріплення гривні, — заявив перед депутатами Стельмах, — а трішки нівелювали перекіс між ринковим курсом і встановленим курсом до більш відповідного значення». За словами голови Нацбанку, надто високий курс долара став «додатковим фіскальним тиском на бізнес і населення». «Коли бізнес встановлює ціни в іноземній валюті, а вони оплачуються за завищеним курсом, то це додатковий податок із бізнесу. Таким чином, вони змушені підінімати ціни на товар», — пояснив Стельмах.

Значна частина зали була налаштована вороже щодо Стельмаха та дій Національного банку. На­род­ний депутат із Партії регіонів Владислав Лук’янов подарував голові НБУ картонний калькулятор, аби той зумів порахувати, скільки грошей втратили люди. «Через ваші дії та дії уряду вони не довіряють національній одиниці, і тому зберігають гроші в доларах. Внаслідок вашої політики люди втратили мільярди гривень», — обурився Лук’янов. Стельмах відповів, що депозити населення в рідних грошах становлять майже 115 мільярдів гривень, а в доларах — 73 мільярди грн. «Ваші домисли, що населення тримає більшу частину заоща­джень у доларах, не відповідають дійсності», — парирував Стельмах. Щоправда, він не врахував, що більшість своїх статків люди тримають не в депозитах, а все–таки в панчішках...

«Регіонал» Юрій Мірош­ниченко заявив Стельмаху, що у фракції Партії регіонів є ініціатива відправити його у відставку. «Ви проігнорували рішення ради НБУ, яка наклала вето на ваше рішення, — обурювався Мірош­ниченко. — Ви сприймаєте Нацбанк як вашу приватну фірму. Але ж це державна установа, а не окремої особи», — сказав він.

Цей порив почасти розрядив Петро Порошенко — голова ради Нацбанку. Він, звісно, висловив жаль з того приводу, що рада НБУ понизила курс долара, але сказав, що для відставки Стельмаха не існує підстав. І що не варто шукати конфлікту між двома керівними органами Національного банку, бо конфлікту нема.

До речі, представники уряду на звіт до парламенту так і не з’явилися. На сайті Кабінету Міністрів з’явилося повідомлення, що уряд не має причетності до формування курсової політики. Народні депутати від опозиції вважають по–іншому: на їхню думку, останні кроки НБУ викликані економічною політикою уряду. Яценюк обіцяв, що після поновлення пленарних засідань ВР викличе міністра фінансів для доповіді з цього приводу.