«Поранений» і особливо небезпечний

24.05.2008
«Поранений» і особливо небезпечний

У боротьбі за м’яч маріуполець Мещеряков (праворуч) і киянин Джекс. (Фото УНІАН.)

Після обміну перемогами в столиці «Київ» і «Азовмаш» з’ясовування стосунків у боротьбі за «золото» вітчизняної суперліги перенесли до Маріуполя. Здавалося, у чинного чемпіона країни з’явилася перевага свого майданчика, проте вона дуже легко могла нівелюватися кадровими втратами.

Як виявилося, травма ноги Таюса Едні не дозволить Мехмету Бечировичу розраховувати на свого основного плеймейкера до кінця серії. Проте інший американець, Джеррод Хендерсон, доволі не погано може його замінити. Сергій Ліщук, якому необхідність грати відповідальні матчі ніяк не дозволяє повністю вилікуватися, на третій поєдинок фінальної серії навіть не став перевдягатися в спортивну форму. Ситуація з високими гравцями ледь не стала критичною через ушкодження Роберта Арчибальда, проте шотландський гігант зумів–таки позавчора вийти на паркет спорт­комплексу «Азовмаш».

У наставника гостей Томо Махорича особливих проблем зі складом не передбачалося, й зі стартових хвилин його підопічні вирвалися вперед. Проте в другій половині першої чверті «леви» зробили вражаючий спурт — 13:0, що на тривалий час вибило киян із колії. Особливо у господарів розігрався Арчибальд, якому Райан Стек, Джейкоб Джекс і Джошуа Девіс гідно протистояти під кошиками не могли.

Більше того — київські американці часом вступали в «розборки» з маріупольцями Арчибальдом і білорусом Єгором Мещеряковим. І якщо пристрасті на майданчику арбітрам вдалося нейтралізувати, то сутичка несподівано виникла за лавою запасних «вовків». Якийсь не в міру гарячий прихильник «Азовмаша» солідного віку спочатку сперечався на словах, а потім і руками намагався поштовхатися з гравцями «Києва». Охорона, яка проґавила початок міні–бійки, після цього надійно окупувала ряд сидінь за спинами запасних гостей і більше вже помилок не припускалася.

На майданчику ж події в третій чверті почали розгортатися не на користь азовців. Підопічні Махорича, переважно зусиллями Артура Дроздова й Маркуса Фейсона, наздогнали суперника й зрівняли рахунок. Напруга на майданчику досягла апогею — з лінії штрафних не влучали навіть снайпери Пух Джетер і Панайотіс Ліаделіс. У боротьбі характерів нерви міцнішими виявилися у маріупольців. Хоча при перевазі колективу з берегів Азовського моря всього в два пункти гості мали право на останню атаку, та при добиванні на щиті Дроздов влучив лише в дужку кільця...

Попри перемогу, пан Бечирович після гри скаржився на проблему травмованих і втому тих, хто залишився в обоймі. Проте пообіцяв докласти зусиль, аби вже в суботу завершити фінал у рідних стінах. Томо Махорич був явно знервований. Він привітав із чудовою грою... свою команду. А далі назвав соромом те, що відбувалося на майданчику. Що саме молодий фахівець мав на увазі, пояснювати він не захотів.

Таким чином уже сьогодні може визначитися чемпіон сезону 2007/08 — звісно, якщо «Азовмаш» переможе в четвертому матчі серії. А володар бронзових медалей міг стати відомим уже вчора, коли «Політехніка», програючи в протистоянні (1:2), приймала «Хімік».

 

ТАБЛО

Українська чоловіча суперліга. Фінал (третій матч). «Азовмаш» — «Київ» — 67:65 (21:12, 22:21, 11:19, 13:13; Арчибальд (19), Ліаделіс (14), Мещеряков (12) — Дроздов (24), Джетер (10); серія — 2:1).

* * *

НБА. «Плей–оф». Фінал Східної конференції. «Бостон» — «Детройт» — 97:103 (Хемілтон (25) — Пірс (26); серія до чотирьох перемог — 1:1).