Сацюк тікає, справ прибуває

23.05.2008

Прес–служба Генеральної прокуратури лише скупо повідомляє, що слідчі з Різницької порушили кримінальну справу стосовно колишнього першого заступника голови СБУ, який працював на цій посаді у 2004 році. Зрозуміло, що йдеться про скандально відомого Володимира Сацюка, який досі перебуває у міжнародному розшуку, а вистежити його намагаються і МВС, і Служба безпеки України, і Національне бюро Інтерполу. Така увага до персони пана Сацюка пов’язана з тим фактом, що саме на його дачі й у присутності тодішнього голови СБУ Ігоря Смешка у вересні 2004 року відбулася відома вечеря за участі Віктора Ющенка. На Різницькій небезпідставно припускають, що саме тоді майбутнього Президента отруїли.

Нині ж кримінальну справу проти Сацюка на Різницькій порушено за іншим фактом його «професійної» біографії й іншими матеріалами СБУ: за зловживання військовою службовою особою службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 423 Кримінального кодексу). Як встановила перевірка СБУ, ще 2 липня 2004 року перший заступник голови СБУ Сацюк видав розпорядження, яким, усупереч вимог законодавства, зобов’язав начальників регіональних органів та Фінансово–економічного управління Служби безпеки відкрити поточні рахунки для зберігання коштів, вилучених у правопорушників, у одному з комерційних банків.

Відтак на рахунки обраного Сацюком банку (вочевидь не за «спасибі») було переведено 43,7 млн. грн., які перебували тут протягом п’яти місяців — в акурат до Помаранчевої революції. Цікаво, що за умовами укладених договорів банк нараховував на залишок коштів лише 1% річних, у той час, коли попередні договори з іншими банками передбачали нарахування від 2% до 5% річних. За оцінками фахівців Контрольно–ревізійної інспекції Апарату голови СБУ, у результаті такого погіршення умов розміщення коштів державі заподіяно збитків у вигляді недоотримання спеціальним фондом держбюджету 128 тис. грн.

Проведення досудового слідства у справі доручено військовій прокуратурі Центрального регіону України.