«Гюльчатай», відкрий личко!

22.05.2008

Понад тридцять років­ прожило у шлюбі подружжя із Саудівської Аравії. Аж доки чоловік не спробував... подивитися на обличчя своєї дружини. Тепер ображена жінка вимагає розлучення й категорично відмовляється повертатися до «негідника», який «зрадив її довіру».

Як повідомляє британська газета «Дейлі мейл», протягом усіх років заміжжя (і тим паче — до нього) жінка жила із щільно закритим чадрою обличчям, як велять звичаї її рідного села на південному заході Аравії. Весь цей час чоловік мріяв дізнатися, як виглядає його дружина, і зрештою не витримав — спробував підняти чадру, коли жінка спала. Однак чутлива «гюльчатай» одразу прокинулась.

Це вже не перший такий випадок у мусульманських країнах, де є жінки, які живуть із закритим обличчям до скону. Скажімо, про те, як виглядає 70–річна Рабеа аль–Гадараї, навіть не здогадуються ні її чоловік, ні діти чи онуки. Бабуся чітко дотримується традицій сім’ї, в якій жінки завжди носили чадру. На запитання, як їй вдалося народити дітей від чоловіка, що ніколи не бачив її обличчя, Рабеа відповіла: у шлюбі головне — кохання, а не обличчя.

До речі, такі жорсткі звичаї не мають нічого спільного з ісламом, який дозволяє жінці вдома ходити навіть із непокритою головою. Звичай не знімати чадру походить іще з доісламських часів, і дотримуються його тільки деякі жінки у країнах Перської затоки.