Під джаз, опівночі, безкоштовно

17.05.2008
Під джаз, опівночі, безкоштовно

У День музею відвідувачам через мури продиратися не доведеться.

18 травня світ відзначатиме День музею. У кожного з них своя доля і свій шлях широкий. Відповідно, кожен підходитиме до святкування по–різному. Хтось приманюватиме відвідувачів безкоштовним входом, хтось — концертом «на шару», дехто пропонуватиме влаштувати мешканцям міста музейно–романтичну ніч.

 

Культурне безсоння по–львівськи

Ніч музеїв буває лише раз на рік — майже як купальська, але припадає на травень, коли традиційно відзначають День музеїв. Міжнародна рада музеїв (ICOM) «офіційно» оголосила про всеєвропейську акцію «Ніч музеїв». Дату й форми проведення варіювали вже «на місцях». Свою версію цього почину вже оголосив Львів.

У суботу, 17 травня, у рамках четвертої акції «Ніч музеїв» у Національному музеї ім. Андрея Шептицького (Львів) відбудеться кілька культурно–мистецьких заходів. Дійство почнеться з 19.00 концертом струнного квартету Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка (твори Йоганна Баха, Франца Йозефа Гайдна, Моцарта, Мирослава Скорика та ін.). О 21.30 мистецький центр «Майстерня пісні» представить проект «Ірмос»: «Спас» (давні духовні наспіви України). Керівник — лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Наталка Половинка. О 22.30 «Майстерня пісні» презентуватиме проект «РАСА»: «Древо». (Українські традиційні пісні).

У Музеї Івана Франка джаз–проект «МТ–3» виконає джазово–поетичну програму на основі віршів зі збірки Івана Франка «Зів’яле листя». На площі перед «Музеєм Ідей» кіноклуб «Львів — місто музеїв» організовуватиме вуличний перегляд фільмів про львівські музеї. Усюди вхід буде безкоштовним.

П’ять зірок — не лише для готелів

Департамент культурологічних програм Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» спільно з Українським центром розвитку музейної справи оголосили про завершення акції «П’ятизірковий музей». Із 8 квітня 2008 року і до 18 травня спеціальний кореспондент із «Музейного простору України» під виглядом звичайнісінького відвідувача побував у 30 київських музеях. Придивлявся до всього, «обнюхував» територію, між іншим питав про бюджет, оцінював здатність та бажання зацікавити відвідувача і навіть аналізував, наскільки чистий у них туалет. Після відвідин «таємного агента» в мережі з’являлася стаття, і працівники музею розуміли, який саме знак якості йому вже присвоєно. Але про результати, хто ж справді кращий, поки що не знають навіть в організації «Музейний простір України». «18 травня ми проведемо «мозковий штурм» із колегами. Будемо з’ясовувати, який найбільш гідний звання п’ятизіркового. Акцію планували не для того, щоб вибрати найкращого, а щоб показати сучасні музеї, привернути до них увагу, щоб чиновники почули, які в кого проблеми і кому з них потрібна допомога. Всім є над чим працювати. Це не означає, що національний найкращий, але й не означає, що найгірший. Зрозуміло, що не треба порівнювати «Пінчук–Арт–Центр» і Музей Ханенків. І той, і другий хороший, але це різні структури і різні бюджети. Головне — не перемога, а участь. Хоча музей, який буде обрано під час «мозкового штурму», отримає ящик п’ятизіркового коньяку і ще щось до нього. Переможців оголосимо кількох. Буде приз глядацьких симпатій, приз за мужність і витривалість...» — розповів «УМ» голова правління «Українського центру розвитку музейної справи» Олексій Копитько.

Наступного року недержавну акцію «П’ятизірковий музей» планують провести й у інших містах України. Оцінювати будуть все: місце розташування, наявність сайту, спеціальні акції, вартість квитка та екскурсій, буклети, загальний стан приміщень, наявність гардеробу, закладів харчування, туалетів, роботу з аудиторією, «фішки» і «бренд» музеїв.

А день народження важливіший

Літературно–меморіальний музей Михайла Булгакова на Андріївському узвозі, 13 День музею частково проігнорує. У них свято відбулося 15 травня. Як сказала «УМ» науковий працівник музею–квартири Людмила Успенська, всі сюрпризи вони озвучили у четвер з самого ранку, а на неділю вже нічого не залишилося. «Два місяці тому ми знайшли в московських колекціонерів книги Булгакова, які видавалися за його життя. Спеціально чекали на день народження Михайла Афанасійовича, і 15 травня подарували цю збірку видань одній з кімнат. Цього ж дня біля пам’ятника Булгакову організували лекцію про письменника. На розкладці лежали книжки Булгакова різними мовами світу. Акція завершилася читанням «Білої гвардії», починаючи з українського перекладу 1932 року, потім англійською, німецькою, французькою і закінчили оригіналом. Це був уривок, де Михайло Афанасійович зізнається в коханні Києву. Для працівників музею це подвійне свято. Булгаков — 49–й у списку великих українців, а він же прожив 49 років. Суцільна містика. Ми навіть вишили шарф із числом 49 і повісили на пам’ятник біля музею», — каже Людмила Вікторівна.

Поети святкуватимуть у слові

Київський літературно–меморіальний музей М. Рильського разом із Українським фондом культури та фондом Максима Рильського започаткували всеукраїнський конкурс «Поетичний вернісаж «Троянди й виноград», який запрошує ліриків від 10 до 80 років довірити свої поетичні рими компетентному журі на чолі з головою Борисом Олійником. Конкурс триватиме до 31 серпня 2008–го й завершиться урочистою церемонією вшанування лауреатів у Національній філармонії.

«Члени журі оцінюватимуть кожну поетичну сповідь, — каже заслужений діяч мистецтв Микола Луків, — не тільки за рівнем професійності віршування, а й за глибиною та образністю думок і почуттів людини, набагато щиріших від будь–якого анкетування, а також за громадянською позицією автора». Переможців визначатимуть у трьох номінаціях: 1) патріотична лірика; 2) пейзажна; 3) інтимна, і нагородять спеціальними призами. Від одного учасника конкурсу може бути отримано один або кілька творів загальним обсягом не більше 100 друкованих рядків. Свої твори організатори просять надсилати на адресу Київського літературно–меморіального музею М. Рильського, що по вул. Максима Рильського, 7.

 

ДО РЕЧІ

День музею почали святкували з 1977 року. На черговому засіданні ICOM (International Council of Museums — Міжнародна рада музеїв) було вирішено запровадити свято у 150 країнах світу.