Погонні метри волевиявлення

15.05.2008

Вибори — це не лише «цінне хутро» наших кандидатів, вкладене у бездарні бігборди, а й 70 тонн паперу, який держава жертвує на «простирадла» з іменами претендентів на крісло столичного голови. Цікаво, скільки паперу можна виготовити з одного київського каштана і скільки дерев наклало головою в ім’я 76 шукачів слави і влади? Адже саме стільки прізвищ буде у бюлетенях, які отримають кияни. Самих же киян буде 2 158 308 — таким є «поголів’я» столичних мешканців, що мають право голосу. Але всього вийде 4 316 616 бюлетенів — зловісна цифра з трьома шістками відповідає двом комплектам «папірців», потрібних для виборів мера та Київради. Територіальна виборча комісія вже замовила поліграфічному комбінату «Україна» 4 мільйони бюлетенів, ба навіть встигла передати туди їхні макети.

Тепер трохи про «фасон» та інші модельні параметри: розмір бюлетеня для виборів мера Києва складає 100х19,5 см, а для виборів Київради — 81х19,5 см. Виготовлення одного «мерського» бюлетеня коштує 0,48 гривні, «радівського» — 0,56 гривні. Таким чином, сукупний кошторис виготовлення всіх бюлетенів становить приблизно 2,245 млн. гривень. Бюлетені матимуть кілька ступенів захисту, у тому числі мікрошрифти, орнамент та антисканерні сітки.

ТВК обіцяє надрукувати бюлетені до 19 травня, бо не пізніше ніж за три дні до виборів вони мають бути доставлені на виборчі дільниці. Проте не виключено, що гарненькі свіженькі бюлетеньчики доведеться псувати просто на святі волевиявлення. Якщо хтось із претендентів побажає відмовитись від примарної шапки Мономаха, зняття з реєстрації членам дільничних комісій доведеться фіксувати вручну, проставляючи на кожному бюлетені штамп «вибув».