ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

14.05.2008

Європейський злет румунів

Унаслідок підрахунків коефіцієнтів країн у таблиці УЄФА з’ясувалося, що переможець першості Румунії в наступному сезоні потрапить одразу до групового турніру Ліги чемпіонів. Таким клубом виявився «ЧФР Клуж» із міста Клуж–Напока. Ця команда, що має в назві абревіатуру свого головного спонсора — «Румунських залізниць», здобула чемпіонське звання вперше в історії. В активі «залізничників» — 76 очок у 34 турах. «Клуж» став першим за 17 років клубом не з Бухареста, який виграв золоті медалі. На одне очко відстала столична «Стяуа», що стартує в Суперлізі з третього кваліфікаційного раунду.

У Кубку УЄФА Румунію представлять одразу чотири команди: «Рапід», «Динамо», «Уніря» й «Політехніка».

Левченко програв у голландському «плей–оф»

Також чотири команди в Кубку УЄФА представлять Голландію. («Золото» й «срібло» тут дісталося, відповідно, ПСВ й «Аяксу».) На жаль, не зміг вибороти путівку до другого за значенням євротурніру «Гронінген» українця Євгена Левченка, який у чемпіонаті посів сьоме місце. У серіях «плей–оф» за вихід до Кубка УЄФА «Гронінген» спочатку обіграв «Утрехт» (2:2 і 3:1, один із голів у активі 30–річного Левченка), однак потім поступився клубу НАК із Бреди (0:1, 1:3). На гру проти НАКа Євген вивів свою команду з капітанською пов’язкою. Тепер команда Левченка спробує пробитися «на Європу» через Кубок Інтертото. До речі, Олексій Михайличенко має намір викликати «голландського» півзахисника на наступний товариський матч національної збірної.

«Золото» «Галатасарая»

Чемпіоном Туреччини 17–й раз став клуб «Галатасарай» зі Стамбула, який набрав 79 очок у 34 матчах. «Бешикташ», «Фенербахче» та «Сівасспор» відстали від лідера на 6 очок, але за додатковими показниками друге місце посів «Фенер», а третє — «Бешикташ».

Господарі єврофіналів 2009–го

За рішенням УЄФА, фінал Ліги чемпіонів сезону 2008/09 відбудеться в Римі на «Стадіо Олімпіко», а вирішальний матч наступного розіграшу Кубка УЄФА — у Стамбулі, на арені «Шюкру Сараджоглу», що є домашньою для «Фенербахче».