НОВИНИ ПЛЮС

07.05.2008

Сектор газу

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко стурбована станом внутрішніх розрахунків за природний газ. Про це вона заявила вчора на нараді з головами місцевих адміністрацій і керівниками газопостачальних організацій. «Ситуація з розрахунками областей за природний газ є тривожною. Розрахунки не здійснюються своєчасно, проходять не в повному обсязі. Уряд і бюджет не можуть нескінченно направляти кошти на покриття дефіциту розрахунків за природний газ», — цитує Юлію Тимошенко агенція УНІАН. Прем’єрка підкреслила, що розрахунки за спожитий природний газ були й залишаються для уряду темою національної безпеки України, і «ми не можемо спостерігати, як в одних областях розраховуються майже на 100%, а в інших — не дотягують навіть до 60%». Тимошенко звернула увагу на той факт, що більшість газопостачальних підприємств в Україні є приватними, й пригрозила облгазам повторним перепродажем (у разі гальмування розрахунків).

* * *

Президент Віктор Ющенко заявляє, що спостерігається певна стабілізація ситуації на ринку природного газу України. Про це він сказав учора під час зустрічі з головою правління НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною. Йдеться, зокрема, про затверджений постановою уряду від 9 квітня збалансований та бездефіцитний фінансовий план НАК «Нафтогаз України» на поточний рік. Водночас Ющенко відзначив низку проблемних питань, які все ще потребують вирішення. За його словами, необхідно, зокрема, прийняти низку додаткових рішень, пов’язаних із фінпланом «Нафтогазу». Ідеться насамперед про внесення змін до закону про бюджет–2008 в частині виплати НАКу реальними коштами компенсації між різницею ціни реалізації газу та його закупівлі в обсязі 8 млрд. грн. (з урахуванням передбаченої в діючому бюджеті суми додатково необхідно 4,3 млрд. грн.). Також має бути вирішено питання отримання дивідендів від «Укрнафти» й «Укргаз–Енерго» за 2006—2007 роки на суму понад 2,9 млрд. грн..

Рейтинги довіри

Згідно з результатами всеукраїнського соціологічного опитування, які вчора оприлюднив на прес–конференції генеральний директор компанії «ФОМ–Україна» Олександр Бухалов, Президентові Віктору Ющенку повністю довіряють 13,1% опитаних, не довіряють — 26,5%. Рівень довіри Прем’єрки Юлії Тимошенко становить 30,1%, недовіри — 26,3%. Лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу довіряють 24,1% респондентів, не довіряють — 25,9%. У Голови ВР Арсенія Яценюка ці цифри, відповідно, 13% і 7,9%, у секретаря РНБО Раїси Богатирьової 5,8% і 10,7%, у Володимира Литвина — 12,6% і 7,9%, у Юрія Луценка — 9,5% і 18%, у Петра Симоненка — 11% і 17,8%. Главі секретаріату Президента Віктору Балозі довіряє лише 1%, не довіряє — 11,7%. Водночас нікому з політиків не довіряють 27% опитаних.

Згідно з цим самим опитуванням, якби президентські вибори відбулися найближчої неділі, 23,7% респондентів віддали би свої голоси за Юлію Тимошенко, Віктор Янукович набрав би 21,2%, Віктор Ющенко – 8%. Щодо можливих виборів до Верховної Ради, то тут симпатії електорату такі: БЮТ — 25,1%, Партія регіонів — 23%, «НУНС» — 5,4%. Не долають виборчий бар’єр КПУ й Блок Литвина (по 2,9%).

Дослідження було проведене з 16 по 25 квітня, опитано 2000 респондентів у 160 населених пунктах, похибка вибірки складає 2,2%.

Виступ Президента в парламенті

Президент Віктор Ющенко виступить у Верховній Раді зі щорічним посланням 13 травня. Про це журналістам повідомила прес–секретар глави держави Ірина Ванникова. Раніше термін виступу Президента у ВР кілька разів переносився.