Не їдь до Юлі, не спитавшись Банкової

07.05.2008

У секретаріаті Президента й не збиралися приховувати, що саме вони перешкоджають спробам Юлії Тимошенко викликати «на килим» місцевих керівників відділень ФДМУ. На Банковій пішли ще далі й вустами заступника голови СП Романа Безсмертного звернули увагу Прем’єра «на необхідність погодження з Президентом службових відряджень голів обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій».

Таку заяву заступник Віктора Балоги виголосив після розпорядження Тимошенко про виклик до Києва на урядову нараду голів ОДА, двох МДА та керівника кримського Радміну. Безсмертний нагадав урядовцям, що 11 лютого Президент підписав указ про впорядкування службових відряджень керівників місцевих держадміністрацій, «маючи на меті зміцнити службову і виконавську дисципліну чиновників». «Це рішення має запобігти перетворенню голів областей у вільних мандрівників і невмотивованому витрачанню державних грошей. Інакше залишається ризик того, що голову ОДА, підхопленого роз’їздами, ніколи не застанеш на робочому місці», — каже Безсмертний, застерігаючи місцевих керівників від виїздів у службові відрядження, не погоджені з секретаріатом Президента.

БАЛОГА ЗНОВУ КРИТИКУЄ УРЯД

Паралельно з цим свою заяву — знову на тему стосунків з урядом — поширив голова СП Віктор Балога. Він розкритикував учасників демократичної коаліції: «Відхилення від положень угоди стали постійними й очевидними, а результативність її виконання піднялася трохи вище нульової позначки».

За словами Балоги, із 12 законопроектів, які необхідно було розглянути і прийняти в парламенті ще до голосування за кандидатуру Прем’єр­міністра, повністю ухвалено лише два — про ратифікацію статуту ГУАМ і призначення позачергових виборів у Києві. «Користуючись армійською лексикою, коаліція та уряд гайнули в самоволку. Переконаний, що їхні безпосередні командири — виборці — далеко не в захваті від таких вольностей», — вважає голова президентського секретаріату. Він наголошує, що «угода — це не красива декларація, а чіткий план дій плюс відповідальність за зрив його виконання усіх, хто пов’язаний коаліційними домовленостями». Говорячи про необхідність невідкладного та остаточного прийняття у ВР пакету першочергових законопроектів, Балога відзначає, що «потім потрібно схвалити програму діяльності уряду».