«Зачароване» яблуко спокуси

07.05.2008

Люди віддавна цікавляться, чому яблуко на межі розрізу робиться з білого бурим. Відповідь проста: яблуко без шкірки при взаємодії з повітрям (тобто киснем) окислюється. І лише зараз знайдено спосіб, як побороти це не вельми естетичне явище. За повідомленням газети «Гардіан», австралійські селекціонери вивели новий сорт яблук, які не рудішають, коли їх розрізати.

Завдяки стійкості до окислювання такі яблука здатні зберігати свіжість упродовж кількох годин. Новий сорт отримав назву Enchanted («Зачарований») і вийде на світовий ринок уже в найближчі роки.

«Зачаровані» яблу­ка винайшли шляхом схрещування сортів Lady Williams та Golden Delicious. При цьому вче­ні стверджують, що не вдавалися до технології безпосередньої генетичної модифікації рослин.

Міністр сільського госпо­дарства Австралії Кім Чанс заявив, що новий гібрид має багато переваг порівняно зі звичайними сортами не лише з точки зору естетичного вигляду. При переробці таких плодів використовується менше консервантів, ніж зазвичай, а сік із «зачарованих» яблук довше зберігає свої поживні властивості.