ХРОНІКА

07.05.2008

Батут

На чемпіонаті Європи, що завершився в Оденсе (Данія), збірна України в командному заліку посіла друге місце, пропустивши вперед лише росіян. Олімпійський чемпіон Юрій Нікітін із Миколаєва тріумфував у індивідуальних змаганнях, а в синхронних стрибках у парі з Олександром Чорноносом став бронзовим призером. У жінок у «синхроні» не було рівних нашим Олені Мовчан та Юлії Домчевській; крім того, Мовчан фінішувала другою в індивідуальному турнірі. Чемпіонкою континенту на акробатичній доріжці стала Олена Чабаненко.

Теніс

Чотири українки стартували на відкритому чемпіонаті Німеччини — турнірі серії WTA І категорії в Берліні (ґрунт, призові — 1,34 млн. дол.). Двоє з наших співвітчизниць програли ще в кваліфікації: Юліана Федак — китаянці Чан (6:2, 5:7, 1:6), а Марія Коритцева — росіянці Первак (3:6, 2:6). У перших матчах основної сітки Олена Бондаренко (15–й номер посіву) здолала словачку Цибулкову (6:4, 1:6, 7:6), а Катерина Бондаренко — австрійку Пашек (6:4, 6:3).

Шахи

Одразу троє гросмейстерів набрали по 8 очок після 13 турів на першому турнірі з серії Гран–прі ФІДЕ, що завершився у столиці Азербайджану — Баку. За додатковими показниками, переможцем став господар змагань Вугар Рашимов, друге місце посів китаєць Ванг, третє — норвежець Карлсен. Українець Сергій Карякін заробив 6 балів і завершив турнір на десятій позиції серед 14 учасників.

Вільна боротьба

Киянин Тарас Данько (вагова категорія — до 84 кг) здобув путівку на Олімпійські ігри–2008, вигравши останній кваліфікаційний турнір у Варшаві.

Фехтування

Завершився розіграш перепусток до Пекіна й у фехтувальників. Останню ліцензію для України здобула львівська шпажистка Яна Шемякіна, яка тріумфувала на турнірі в Празі. А от шабліст Дмитро Бойко на змаганнях у Стамбулі зупинився в півфіналі, програвши британцеві О’Коннеллу в один укол (14:15).

Футбол

Останній матч 37–го туру англійської прем’єр–ліги: «Ньюкасл» — «Челсі» — 0:2 (Баллак, 60; Малуда, 82).

Андрій Шевченко вийшов на заміну на 86–й хвилині замість Дрогба. «Челсі» наздогнав «МЮ» за набраними очками, й тепер доля чемпіонства вирішиться в останньому турі.

Плавання

У Дніпродзержинську за участі 102 атлетів відбулися змагання з марафонського плавання «Олімпійська година», присвячені 100–річчю заснування Міжнародної федерації цього виду спорту. В абсолютній першості серед чоловіків переміг Олександр Безуглий із Курахова Донецької області — за годину він подолав 5,320 км. У жінок кращою стала Анастасія Артеменко з Дніпропетровська, яка пропливла 4,964 км. Переможці отримали призи з рук президента НОК Сергія Бубки.

Визнання

Експертна комісія НОК України назвала кращим спортсменом квітня триразового чемпіона Європи з вільної боротьби в категорії до 66 кг Василя Федоришина, а кращим тренером — його наставника Ігоря Барну.

«Формула–1»

Японська команда «Супер Агурі» знімається з «королівських перегонів» через фінансові проблеми. У перших чотирьох гонках сезону пілоти цієї «стайні» Ентоні Девідсон і Такума Сато не набрали жодного очка.