У светрах у стилі «ретро»

07.05.2008
У светрах у стилі «ретро»

Норвезькі хокеїсти завдали чимало клопоту іменитим фінам. (Фото Рейтер. )

Попри те, що Канада вважається батьківщиною хокею (перший офіційний матч зіграли в Монреалі в 1875 році), чемпіонат світу завітав сюди вперше. Одного разу, в 1969–му, першість уже планували організувати в Країні Кленового Листя, проте Міжнародна федерація хокею (ІІХФ) не погодилася на пропозицію заокеанських збірних залучити до турніру професіоналів і перенесла його до Європи.

Зараз найкращі національні команди (й не лише північноамериканські) важко уявити без «профі» з НХЛ. На нинішньому світовому форумі представникам найсильнішої ліги планети буде простіше влитися до лав своїх збірних. Адже грають у двох містах на сході Канади — Квебеку й Галіфаксі, на майданчиках енхаелівських розмірів, які на чотири метри вужчі за європейські (26 м проти 30).

 

І знову — Канада проти Росії

У цьому році ІІХФ відзначає столітній ювілей, із нагоди чого кожна команда отримала можливість виступати в обраній формі в стилі «ретро». Не стосується це лише «молодих» — Словенії, Словаччини й Білорусі. А, наприклад, збірна Росії вийшла у светрах із написом «СРСР» на грудях зразка 1956 року, коли радянська команда вперше стала олімпійським чемпіоном.

До переліку головних фаворитів ЧС–2008 відносять, звісно, господарів та збірну Росії. Президент ІІХФ швейцарець Рене Фазель навіть сказав, що він особисто був би щасливий бачити саме ці команди у фіналі. Зрозуміло, не стоятимуть осторонь розіграшу медалей і американці, чехи та фіни зі шведами.

Цікаво, що у збірній США присутній лише один гравець не з НХЛ — голкіпер казанського «Ак барса» Роберт Еш. У команді Канади на провідних ролях — Дені Хітлі й Джейсон Спецца з «Оттави», Рік Неш з «Коламбуса», Мартін Сан–Луї з «Тампи». Саме Хітлі після двох турів очолює список бомбардирів із 8 очками в активі (4 голи + 4 передачі).

За Росію вперше виступає 38–річний (!) Сергій Федоров. Цей форвард діє в трійці з партнерами по «Вашингтону» Олександром Сьоміним і найбільшою зіркою чемпіонату — Олександром Овечкіним.

Остаточний розподіл сил наразі важко оцінити, оскільки деякі команди ще не завершили комплектацію складів, очікуючи посилення з клубів НХЛ, які вилітають із розіграшу Кубка Стенлі. (У боротьбі за найпрестижніший клубний трофей залишилися чотири американські клуби). На першій стадії змагань можна заявити максимально 20 польових гравців і трьох воротарів (але не менше 17+2). На другий, кваліфікаційний, етап збірні мають право додати ще двох виконавців.

Пізні сенсації

За перші чотири дні чемпіонату сенсації вразили публіку лише вчора. Чемпіони світу–2002, словаки, несподівано програли збірній Німеччини, яка торік повернулася з першого дивізіону. А Норвегія лише в овертаймі поступилася титулованим сусідам із Фінляндії.

Найцікавіший матч турніру наразі зіграли росіяни й чехи. Шальки терезів на користь колективу В’ячеслава Бикова в додатковому періоді схилив нападник «Ак барса» Олексій Морозов. Щоправда, перемога далася «червоним» дорогою ціною — отримав травму номінально перший воротар команди Олександр Єрьоменко зі складу чемпіона російської суперліги «Салавата Юлаєва». А оскільки ще перед першим матчем на тренуванні ушкодив ногу другий номер — Семен Варламов, збірна Росії залишилася з одним голкіпером — Михайлом Бірюковим із підмосковного ХК МВД. Тепер росіяни моляться, аби з ним нічого не сталося, й очікують на приїзд на другий етап Євгена Набокова, чий клуб «Сан–Хосе» програв у чвертьфіналі Кубка Стенлі.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Канада). 2–й тур.

Група А (Квебек). Швейцарія — Білорусь — 2:1, Швеція — Франція — 9:0.

Турнірне становище: Швеція, Швейцарія — 6, Білорусь, Франція — 0.

Група С (Галіфакс). Фінляндія — Норвегія — 3:2 ОТ, Словаччина — Німеччина — 2:4.

Турнірне становище: Фінляндія — 5, Німеччина, Словаччина — 3, Норвегія — 1.