Щоб рак не свиснув

06.05.2008
Щоб рак не свиснув

Хірурги рятують чергового пацієнта...

Після 1983 року, коли у слизовій шлунка було виявлено інфекцію Хелікобактер пілорі, у світовій медицині принципово змінилися підходи до причин виникнення і методів лікування захворювань органів травлення. Західні учені дійшли висновку, що Хелікобактер пілорі — канцероген, який може спричиняти не лише астральний гастрит, виразку шлунка і 12–палої кишки, а й рак. Проте вивчення ролі цієї інфекції в організмі постійно триває. І досі немає однозначної відповіді на запитання: що саме є головною причиною раку шлунка? Лікарі переконані, що, окрім інфекції, є безліч інших факторів ризику виникнення цієї хвороби. І наголошують, що у профілактиці таких онкозахворювань, як пухлини органів травлення, дуже важливою є роль самої людини. В Україні щороку від раку шлунка помирає майже 6 тисяч людей. І ще стільки ж — від раку кишечника і стравоходу. Головна причина такого високого рівня смертності — пізня діагностика онкопухлин і надзвичайно низький рівень виявлення первинного раку. Інакше кажучи, більшість із померлих від раку могли б жити і сьогодні, якби вчасно прийшли до лікаря. «Для лікарів це величезна проблема. Тому що переважна більшість людей приходять настільки пізно, що хірурги уже не можуть їх врятувати», — наголошує головний науковий співробітник відділу абдомінальної онкології доктор медичних наук професор В’ячеслав Чорний.

 

Бійтесь нітратів у консервації і солі

— В’ячеславе Олександ­ровичу, майже третину всіх онкопатологій становлять хвороби шлунково–кишкового тракту. З чим насамперед пов’язана така висока уражуваність цих органів і які голов­ні принципи профілактики пухлин органів травлення?

— Не третина, а до 60 відсотків усіх онкозахворювань припадає на шлунково–кишковий тракт. Рак шлунка в Україні у чоловіків посідає друге місце (на першому місці — рак легенів), а в жінок — третє. Якщо не враховувати рак шкіри, який дуже добре лікується, і хоч цих хворих у нас багато, майже всі вони виліковуються.

— Частина лікарів наголошує, що для запобігання раку органів травлення потрібно насамперед запобігати хронічним запальним процесам в них, зокрема виразці шлунка. Чи справді хронічні гастрити і виразка передують раку?

— Проблема гастриту — це споконвічна проблема, яка існує з часу появи цивілізації. Зараз складно знайти літню і навіть молоду людину, яка не хворіла б на гастрит. Але треба розрізняти різні гастрити, бо не всі вони призводять до переродження на рак. Серед гастритів є гастрити зі зниженою кислотністю, при яких справді триває дегенеративний процес. Гастрити з низькою концентрацією соляної кислоти часто переходять у рак. А гастрити з підвищеною кислотністю ми не вважаємо за передраковий стан.

Слід зазначити, що виразки шлунка теж не завжди переходять у рак. Загалом вважається, що від 1 до 10 відсотків виразок переходять у рак. Проте ті виразки, які супроводжуються низькою кислотністю, ми вважаємо за передракові. А виразки з підвищеною чи нормальною кислотністю — ні. Серед гастритів, які перероджуються у рак, зараз велику увагу надають гастритам, викликаним бактерією Хелікобактер пілорі. Їй приписують канцерогенне значення, і гастрити, викликані нею, обіймають досить значне місце. Крім того, гастрити, які супроводжуються поліпозними розростаннями, тобто поліпозні гастрити, ми теж вважаємо за передраковий процес.

— Якими є фактори ризику виникнення гастритів та виразки шлунка?

— У першу чергу — це харчування. Насамперед впливає вибір їжі і спосіб її приготування. Наприклад, зараз дуже часто, особливо збіднілі люди, повторно використовують жири, пересмажуючи їжу. Коли жир перегорає на сковорідці чи в каструлі, то утворюються канцерогени, що подразнюють слизову оболонку і викликають гастрити, які потім переходять і в рак. Тому жир потрібно використовувати під час смаження їжі лише один раз і викидати.

Крім того, на виникнення гастритів, хронічних запальних процесів у шлунка і переродження їх на рак впливають нітрати. Зараз нітрати менше поширені — через бідність і хімікатів стало менше. Та, з іншого боку, нітрати виникають під час переробки їжі. Консервування під високим тиском і високою температурою призводить до утворення цих хімічних речовин. Також впливає на виникнення гастритів підвищена кількість хлористого натрію — харчової солі. Люди, які протягом багатьох років регулярно вживають високу концентрацію солі, частіше хворіють на рак шлунка.

Негативно впливає і мала кількість тваринних жирів, нестача вітамінів А, Е, С, особливо аскорбінової кислоти. Ті нації, які вживають багато свіжих білків і зелені, наприклад, на Кавказі, мають значно здоровіші шлунки. Це видається дивним, адже вони використовують дуже гостру їжу, різні спеції, приправи. Але в них рак шлунка десь на останньому місці, тому що вони вживають багато зелені, вітамінів і свіжого, саме свіжоприготовленого, а не консервованого м’яса. На виникнення гастритів, а потім і раку, впливає також гаряча їжа. Хронічні опіки слизової оболонки шлунка призводять до гастритів і переродження на рак. Великий вплив на появу пухлин органів травлення мають канцерогенні концентрати — харчові добавки, зокрема ракоутворюючі консерванти — Е–131, Е–142, Е–210, Е–211, Е–212, Е–213, Е–214, Е–215, Е–216, Е–217, Е–230, Е–330. Потрібно дивитися, чи є такі добавки в консервованих грибах, цукерках тощо. На жаль, в нашу державу часто потрапляють продукти харчування, заборонені в цивілізованих країнах.

«Дієта важлива не для хворих, а для здорових»

— Деякі гастроентерологи переконані, що головна причина виникнення гастриту типу В, виразки шлунка і навіть раку — це інфікування людини мікроорганізмом Хелікобактер пілорі, про який ви згадували. А якщо причина хвороби — інфекція, то всі ті фактори, про які ви говорите, вже начебто не такі важливі. На вашу думку, яку роль відіграє у виникненні хвороби саме Хелікобактер пілорі?

— З моєї точки зору, бактерія, звичайно, впливає на виникнення захворювання. Але я думаю, що вона не має домінуючого значення. Взагалі в цій проблемі ще не розставлено всі крапки над «і». Але якщо ми візьмемо, скажімо, більшість виразкових хвороб, де, в основному, знаходять Хелікобактер пілорі, то лише близько одного відсотка всіх виразок переходить у рак. Якщо взяти хворих на рак шлунка, то серед них дуже багато тих, у кого не було ніякої виразкової хвороби. Більшість хворих на рак шлунка не мали виразки. Тому і провідна роль бактерії викликає сумнів. Крім того, виразкова хвороба має не тільки бактеріальну основу, а й неврологічну. Частіше на виразкову хворобу хворіють люди інтенсивної роботи, які часто мають стреси. А люди на спокійній роботі рідко хворіють. Я працюю вже понад 50 років, і в минулі часи, коли ми навіть не знали про існування Хелікобактера, виразкову хворобу лікували сном. Хворий лягав у лікарню, і йому давали спати майже цілодобово протягом кількох тижнів. Людина спала і виліковувала виразку. Звичайно, після виявлення Хелікобактер пілорі у слизовій шлунка в 1983 році підходи до лікування виразкової хвороби принципово змінилися. Тому зі знищенням цієї інфекції, як правило, виліковуються і виразки. Проте зараз деякі фірми агітують лікуватися винятково антибіотиками. А ці ліки також можуть бути шкідливими. Тому що, знищуючи шкідливу бактерію, ми знищуємо і корисні.

— Але Хелікобактер пілорі вважається канцерогеном, отже, він може викликати не лише виразку, а й рак?

— Для виникнення раку є дуже багато причин. Що таке рак? Це реакція нашої рідної клітини на хронічне ушкодження. Це її боротьба за виживання. Але за рахунок інших клітин. Вона починає працювати за іншою програмою, яка дає їй вижити за рахунок інших клітин. Вона не підпорядковується вже впливу організму, і це призводить до знищення організму. На виникнення цього процесу впливають хімічні продукти, зокрема канцерогени, і біологічні процеси. Також на виникнення раку можуть впливати віруси. Після епідемії грипу завжди збільшується кількість випадків раку легенів. На виникнення онкопатологій впливають також фізичні фактори, зокрема радіація. Відомо, що дуже часто у рентгенологів виникає рак шкіри, якщо вони працюють, нехтуючи відповідним захистом. Рак шлунка, як і інші онкозахворювання, розвивається за певними закономірностями. Хелікобактер пілорі має певний вплив, і це можна використати для профілактики раку — є багато препаратів, які знищують Хелікобактер.

— Чи можна сказати, що, незважаючи на усі перелічені фактори, рак шлунка — це таке онкозахворювання, де відповідальність самої людини за його виникнення є найбільшою?

— Я б не сказав, що у виникненні хвороби є абсолютна провина самої людини. Значною мірою це і провина навколишнього середовища. Є люди, які не зловживають цигарками (паління цигарок теж може спричинити рак шлунка, підшлункової залози і легенів), правильно харчуються і все–таки хворіють на рак шлунка. Але якась роль, звичайно, належить і самій людині. Тому що ті, хто не дотримується нормального способу життя і харчування, мають більші шанси захворіти на рак шлунка, ніж ті, хто дотримується дієти.

— Якої дієти слід дотримуватися хворим на рак шлунка?

— Якщо вже виник рак, то дотримання дієти, навіть дуже суворої, не призводить до якогось значного покращення. Хоча зрозуміло: коли шлунок хворий, не можна їсти все. Потрібно більше дієтичних страв. Проте ми не обмежуємо людей, і до чого вони звикли, те вони й їдять. Тому що на перебіг раку їжа не впливає. Дієта важлива не тоді, коли людина вже хвора, а коли вона здорова.

— Як відрізняється динаміка захворюваності на рак шлунка за кордоном і в нас, і з чим це пов’язано?

— На Заході рак шлунка займає не такі провідні місця, як у нас. Там люди дбають про своє здоров’я, а в нас людей, які про себе думають, дуже мало. Хоча у скандинавських країнах онкопатологія шлунка на першому місці. А у США рак шлунка на останньому місці. Водночас в Японії рак шлунка посідає перше місце. Так що не все залежить від рівня життя.

— Але наскільки я знаю, в Японії виявлення первинного раку, зокрема органів травлення, — понад 50 відсотків.

— Так. А в нас, на превеликий жаль, майже в усіх рак виявляється на пізніх стадіях. Тому що раніше були хоч якісь онкологічні профогляди. Хоча їх неможливо порівнювати з заходами, які здійснюються в Японії, — там в містечко приїздить поїзд і масово всім роблять гастроскопію, беруть різні імунологічні, радіоімунологічні проби. У нас зараз всі огляди неповноцінні. І я вважаю, що якщо людина хоче займатися профілактикою раку, то вона повинна робити це сама. Думати, що в нинішньому економічному становищі цим займатиметься держава, не доводиться. Зараз кожен повинен сам думати про себе. Якщо тобі 40 чи більше років і ти почуваєш себе прекрасно, нічого не болить, все одно обов’язково треба піти і перевіритися гастроскопічно на рак. Якщо все нормально, то десь через три роки можна пройти повторний огляд. Бо часто під час таких оглядів виявляються виразкові хвороби. Адже є так звані «німі» виразки, тобто людина почуває себе нормально, їсть, п’є, смалить цигарки і не знає, що в неї виразка. Дуже важливо діагностувати первинний рак, тобто на ранній стадії. Тому що спочатку починається процес виникнення ракової клітини і на цій стадії ще немає метастазів. Такий рак шлунка легше лікувати, треба лише припалити новоутворення, як сірником.