Приватизація війни нашої

30.04.2008

Однією з перших жертв «війни» за Фонд держмайна може стати Одеський припортовий завод. Як визнав призначений Кабміном в.о. голови ФДМУ Андрій Портнов, ситуація, що склалася довкола Фонду, швидше за все, вплине на вартість ОПЗ під час його приватизації, якої так прагне уряд. Утім, за словами Портнова, досі ніхто з потенційних учасників приватизаційного конкурсу від участі в ньому не відмовився. Можливо, завдяки тому, що Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко «особисто спілкується з кожним з інвесторів для того, щоб переконати і показати юридичну позицію правоти уряду».

Нагадаємо, аукціон із продажу ОПЗ перенесений на 20 травня. Минулої п’ятниці Президент заборонив приватизацію цього підприємства, а заодно й скасував рішення уряду про відставку з посади голови ФДМУ Валентину Семенюк–Самсоненко. Однак Прем’єр без вагань доручила своєму соратнику по Блоку Тимошенко Андрію Портнову не виконувати відповідних указів глави держави, посилаючись на рішення Конституційного та Київського окружного адміністративного судів.

Семенюк–Самсоненко, у свою чергу, заявила, що всі печатки Фонду держмайна перебувають у неї, а будь–які інші є нелегітимними, тому їх використання тягне за собою кримінальну відповідальність. Утім Портнова з соратниками це не засмутило: в. о. разом з усім топ–менеджментом ФДМУ переїхав у Будинок уряду, де працює й куди закликає слати службову кореспонденцію. А на 6 травня навіть запланована нарада виконуючого обов’язки голови з керівниками регіональних департаментів фонду.

А тим часом БЮТ пішов у черговий наступ на Президента: оскаржив у Конституційному Суді його указ щодо призначення виконувачів обов’язків голів районних та обласних держадміністрацій. «Ми ставимо під сумнів усі кадрові призначення Президента щодо голів районів та областей, які були зроблені без подання Прем’єр–міністра [як того вимагає Конституція]», — наголосив Андрій Портнов. За його словами, за останні два тижні депутати від Блоку Тимошенко звернулися до КС із поданнями стосовно близько десяти указів Президента та законів України, які суперечать Конституції і наділяють главу держави не властивими йому повноваженнями.

 

ДО РЕЧІ

Повідомлення про те, що Генеральна прокуратура винесла протест на розпорядження Кабінету Міністрів про відсторонення Семенюк–Самсоненко від обов’язків голови ФДМУ та на затвердження умов проведення конкурсу з продажу пакета акцій ВАТ «Одеський припортовий завод», Тимошенко й компанію теж не збентежило. Ввечері 25 квітня уряд відхилив ці протести, а вже з цього тижня почав збирати підписи для ініціювання відставки Генпрокурора Олександра Медведька. Як повідомляє УНІАН із посиланням на БЮТівця Валерія Писаренка, фракція наполягатиме, аби на першому ж пленарному засіданні ВР (13 травня) питання про відставку Медведька було внесене на розгляд парламенту. «БЮТ зробить усе, аби до кінця поточної сесії парламенту в країні був новий Генеральний прокурор. У нас тепер дві задачі до кінця сесії — ухвалити зміни до Конституції та призначити нового Генерального прокурора», — сказав народний депутат.