«Закон Руслани» в дії

30.04.2008
«Закон Руслани» в дії

Руслана демонструє піратський диск, на якому є всі її пісні від початку кар’єри.

Руслану обікрали пірати. Її останній альбом «Амазонка» можна скачати безплатно навіть на порносайтах. Як це робиться — Руслана продемонструвала на прес–конференції журналістам. «Піратство доводить українських музикантів або до повної бездіяльності, або до зміни громадянства. Я обираю третій варіант. Хочу, щоб у споживача сформувалася природна логіка: «Шукаєш музику в мережі? Спочатку заходь до автора!». У травні на моєму сайті будуть завантажені ексклюзивні матеріали відповідної якості. Їх зможуть скачати «на шару» або заплатити скільки зможуть. Ми не повинні давати піратам заробляти на нас», — заявила про початок всеукраїнської антипіратської кампанії Руслана.

Як зазначив її продюсер і чоловік Олександр Ксенофонтов, надавши якісну безкоштовну продукцію слухачу, можна показати, на що він ведеться на піратських сайтах. Щоб відчув різницю.

Директор асоціації музичної індустрії України Ігнат Бережний каже, що вже декілька місяців добивається зустічі в Кабміні, щоб у закон внесли слово «інтернет». «У статті 176 Кримінального кодексу йдеться про піратство на фізичних носіях. Світ міняється, найбільшої шкоди інтелектуальній власності завдають саме в мережі, а закон залишився той самий».

Музика Руслани продається і за кордоном. Вона не заперечує, що всюди є піратство. Альбом Мадонни, який тільки має вийти, її друг скачав на шару тиждень тому. «Але такого безладу, як в Україні, я ще ніде не бачила. Таке враження, що всім чхати на артистів! Навіщо мені вкладати гроші в шоу, дорогі кліпи, записувати диски в Америці на хорошій студії, якщо будь–хто може зайти в інтернет і скачати безплатно плоди моєї праці. Ще й поганої якості», — обурюється Руслана.

На вокзалі співачка недавно придбала за 30 грн. диск, на якому є всі пісні, які коли–небудь співала Руслана. «Подивіться уважно. Тут є марка заводу. Дивно, що в них немає ще моїх майбутніх пісень, — іронізує співачка. — МВС і СБУ знають про існування таких піратських дисків. Але ніяких заходів не вживають».

Тепер Руслана навіть не уявляє, як заробляти на музиці. На концертах гроші не відбиваються. Передвиборчими безплатними виступами артистів люди настільки розбалувані, що тепер усі комерційні тури провалюються. Музиканти не відважуються давати концерт без спонсора.

Руслані–депутату не вдалося прийняти закон про піратство на цифрових носіях. Зараз вона каже, що не дасть нікому спати, поки ситуація не зміниться. «Називайте це, як хочете, можете «Законом Руслани», але я не зупинюся», — каже співачка. Першим кроком у боротьбі є лист–звернення до Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та міністра освіти і науки України Івана Вакарчука. Вона просить у найближчий час провести зустріч для розробки плану дій щодо вдосконалення системи захисту авторського права і суміжних прав в Україні.

«Моєї дикої енергії було замало у депутатському кріслі. Якщо міністрів цікавить імідж країни, вони мають звернути увагу на проблему піратства. Інакше я говоритиму про це на кожному закордонному і українському концерті», — з надією на краще закінчила Руслана.