Еліта відкладена на рік

30.04.2008
Еліта відкладена на рік

Марія Коритцева ледь не переграла Франческу Ск’явоне.

Минулих вихідних жіноча збірна України отримала перший у своїй історії шанс потрапити до вісімки кращих команд планети. Для цього потрібно було здолати в гостях команду Італії. Місцем матчу наші суперниці обрали містечко Олбія на острові Сардинія, а покриттям кортів — ґрунт. Адже саме на ньому італійки почуваються найбільш упевнено.

На першу зустріч проти кращої італійської тенісистки, Франчески Ск’явоне (22–га ракетка світу), капітан «синьо–жовтих» Володимир Богданов дещо несподівано виставив номінально четвертого нашого номера Марію Коритцеву (59–та у рейтингу WTA). Пояснювалося це тим, що останнім часом Маша перебуває на підйомі, до того ж непогано грає саме на ґрунті.

І 22–річна киянка ледь не створила сенсацію. Коритцева виграла перший сет, вела перед у другому (5:3), але, маючи два матч–боли, не змогла реалізувати свою перевагу. У третій, вирішальній, партії українка, здавалося б, переломила невтішний хід подій, змінивши рахунок із 1:4 на 5:4. Але знову не скористалася шансом виграти зустріч одним ударом: тож у підсумку поступилася досвідченішій суперниці.

Проте субота завершилася нічийним рахунком —1:1, оскільки Олена Бондаренко (19) не без проблем, але переграла Карін Кнапп (36).

Утім наступного дня перший номер українок, припустившись великої кількості невимушених помилок, нічого не змогла вдіяти із Ск’явоне — Франческа взяла обидві партії.

Рятувати ситуацію мала молодша сестра Олени — Катерина (48). Але чи то наслідки недавньої травми, чи недостатня готовність завадили Каті реалізувати перевагу в рейтингу над Сарою Еррані (61), яку українка рік тому обігрувала саме на ґрунті. Ймовірно, Богданов помилився, поставивши на зустріч проти Еррані Бондаренко–молодшу, а не Коритцеву. Цей факт, як виявилося, й став вирішальним.

Після легкої поразки Катерини Бондаренко рахунок став 1:3 на користь Італії — таким чином господарки кортів достроково гарантували собі перемогу в матчі. Попри це, у парній зустрічі Коритцева й Тетяна Перебийніс билися до останнього й таки виграли, хоча й «віддали» стартову партію всуху. У третьому сеті за рахунку 4:3 нашим дівчатам навіть довелося доводити свою правоту суддям, які помилилися в рахунку, виставивши на табло рівновагу — 4:4. Відновивши справедливість, Таня й Марія завершили матч на мажорній ноті.

Поступившись дорогою до еліти італійкам, збірна України все одно залишилася у ІІ Світовій групі й цього року вже не гратиме. Наступного сезону наші дівчата спершу поборються за збереження прописки у своїй групі, а у випадку успіху ще раз спробують штурмувати елітний дивізіон.

 

ТАБЛО

Кубок Федерації. «Плей–оф» Світової групи

Японія — Франція — 1:4

Аргентина — Німеччина — 3:2

Ізраїль — Чехія — 2:3

Італія — Україна — 3:2

Ск’явоне — Коритцева — 3:6, 7:6 (7:0), 7:5

Кнапп — О. Бондаренко — 3:6, 3:6

Ск’явоне — О. Бондаренко — 7:5, 6:3

Еррані — К. Бондаренко — 6:3, 6:2

Еррані/Кнапп — Коритцева/Перебийніс — 6:0, 6:7, 3:6

* * *

І Світова група. Півфінали. Китай — Іспанія — 1:4, Росія — США — 3:2