Рятуйте! Спиваємося

24.04.2008

За останнє десятиріччя в Україні склалася дуже тривожна ситуація із вживанням спиртних напоїв. За даними офіційної статистики, нині на обліку в медичних закладах перебуває понад 900 тисяч хворих на алкоголізм. Проте реальна цифра у 3—5 разів більша. Щороку контингент алкоголіків поповнюється на 50 тисяч осіб. І, що найтривожніше, це захворювання стрімко молодшає і найприкріше — значний відсоток становлять прихильниці зеленого змія. А, як відомо, жіночий алкоголізм майже невиліковний.

Виробництво оковитої і слабоалкогольних напоїв з року в рік зростає, відповідно збільшується «літраж» на душу населення. За останні чотири роки щотижневе вживання міцних напоїв серед дівчат і хлопців віком 13—15 років зросло більш ніж у 1,5 раза, а вживання вина і слабоалкогольної «бурди» — майже у 2,5 раза.

Ця сумна статистика корелюється із кількістю безпритульних дітей (яких в Україні понад 100 тисяч), до цього додайте новонароджених із фізичними вадами та психічного розвитку та абортів. За даними медиків, за часи незалежності зроблено понад 10 млн абортів. Про яке майбутнє нації можна говорити при такій статистиці.

Тому можна зрозуміти і всебічно підтримати крик відчаю, що пролунав на прес–конференції «Проблеми алкоголізації населення та якості спиртних напоїв в Україні», яку провели народний депутат України, голова правління фонду «Здоров’я для всіх» Сергій Шевчук, голова Національної ради з питань охорони здоров’я населення при Президентові України Микола Поліщук та інші.

«Люди, нація гине. Гине генофонд. Держава терміново має розробити і затвердити стратегію щодо стримування процесу алкоголізації населення. На найвищому рівні слід визначити джерела фінансування антиалкогольних заходів, повністю заборонити рекламу спиртного у засобах масової інформації, активізувати та якісно поліпшити профілактику пияцтва. Щоб вийти із нинішнього кризового стану, необхідно утвердити тверезий, здоровий спосіб життя, і це повинно стати нормою. Сьогодні, крім уже згаданої проблеми, набуває гостроти ще й вживання технічного спирту як дешевого сурогату горілки. Проте адекватної адміністративної та кримінальної відповідальності за обіг цього токсичного продукту в Україні немає.

Наразі стає проблемою і якість упаковки горілчаних виробів. Зокрема, недосконалими є новомодні «ковпачки–дозатори», через які разом із спиртним у чарку може потрапити доза клею від акцизної марки, що було продемонстровано фахівцями фонду «Здоров’я для всіх» під час прес–конференції. Погодьтеся, такий «коктейль» шкідливий для здоров’я.

Уся наша європейська перспектива перебуває у прямій залежності від повноцінного здоров’я нації. Для суспільства, ураженого алкоголем, наркоманією, СНІДом, туберкульозом, місця в європейському колі цивілізованих держав не знайдеться», — із сумом констатував Сергій Шевчук.

Марія АРТЕМЕНКО