Дискваліфікація — початок олімпійської війни?

24.04.2008
Дискваліфікація — початок олімпійської війни?

Олімпійське майбутнє Ірини Дерюгіної та її учениці Ганни Безсонової — під великим питанням. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Позавчора ввечері український спорт струснула неприємна звістка. Міжнародна федерація гімнастики (ФІЖ) розповсюдила інформацію про дискваліфікацію судді, члена технічного комітету ФІЖ Ірини Дерюгіної, яка також є віце–президентом Федерації гімнастики України й тренером двох провідних українських гімнасток — Ганни Безсонової й Наталії Годунко.

У своїй заяві щодо застосування санкцій проти Дерюгіної ФІЖ спирається на одностайне рішення дисциплінарної комісії, яка одностайно схвалила:

— тимчасово усунути Дерюгіну від функцій члена техкому та інших офіційних функцій у ФІЖ негайно й до кінця 2008 року;

— заборонити їй брати участь у діяльності Комітету Міжнародної федерації художньої гімнастики до кінця циклу 2013—2016 рр.;

— тимчасово усунути Дерюгіну від участі в будь–яких змаганнях, організованих ФІЖ;

— відібрати в неї патент судді до кінця циклу 2013–2016 рр.

Ірина Дерюгіна має право подати протест на це рішення до Апеляційного трибуналу ФІЖ упродовж трьох тижнів.

Учора зв’язатися з самою Іриною Іванівною кореспондентові «УМ» не вдалося. Натомість свою думку в коментарі для нашої газети висловила генеральний секретар Федерації художньої гімнастики України Лідія Виноградна: «Для нас цей «привіт» із ФІЖ прилетів, наче грім посеред ясного неба. Як і журналісти, пані Дерюгіна довідалась про цю новину у вівторок надвечір. Наразі ми з’ясовуємо, що саме стало причиною такого рішення міжнародних чиновників. Тільки–но розберемося, Ірина Іванівна оприлюднить свою точку зору на прес–конференції».

Між тим у вівторок увечері в коментарі одному з каналів телебачення сама Дерюгіна сказала, що таким чином почалася боротьба за «золото» Олімпійських ігор.

Звісно, для подібних жорстких санкцій у ФІЖ мають бути серйозні підстави, на кшталт зафіксованого підкупу, проплаченого суддівства абощо. Наразі ж ніяких конкретних фактів Міжнародна федерація не наводить, вочевидь очікуючи на апеляцію від українського тренера. Хай там як, а дискваліфікація Дерюгіної може серйозно змінити ставлення міжнародної гімнастичної спільноти й суддів до абсолютної чемпіонки світу Ганни Безсонової — однієї з головних претенденток на «золото» Пекіна–2008...