Великі леви маленького м’яча

23.04.2008
Великі леви маленького м’яча

Футзал у Львові поважають, як ніде в Україні. (Фото УНІАН. )

Після того як у вищій лізі України з міні–футболу з’явилася вже четверта львівська команда — «Кардинал», відпали останні сумніви стосовно того, де ж розташована футзальна столиця держави. Можна з упевненістю стверджувати, що тепер вона базується в місті Лева. Уже тривалий час Львівщину у змаганнях міні–футболістів представляють «Енергія», ТВД і «Тайм». А молодий і амбітний «Кардинал» до еліти потрапив нещодавно — не без допомоги столичного «Інтеркасу», який знявся зі змагань.

 

«Енергійний» прорив

Швидше за все, чинним чемпіонам країни — львівським «енергетикам» — цього року не вдасться підтвердити своє високе звання. Та, попри це, не можна не помітити вагомих успіхів команди Юрія Кобзаря на вітчизняній арені в останні роки. Крім того, минулого року «Енергія» вперше випробувала свої сили серед найсильніших команд Європи. Тоді львів’яни, подолавши кваліфікаційний відбір зі стовідсотковим показником набраних очок, пробилися до основної сітки Кубка УЄФА — аналога футбольної Ліги чемпіонів. Але там, на жаль, посіли в групі третє місце й не потрапили до четвірки кращих команд турніру.

Минулого року «зелено–білі», продемонструвавши яскраву й переконливу гру (в 36 матчах — 31 перемога), вибороли перше для себе чемпіонство. До речі, для Львова воно стало третім у командних видах спорту: раніше успіху досягали гандбольний СКА (1991 р.) і ватерпольне «Динамо» (1995 р.). Цього сезону «Енергія» зазнала кількох «зайвих» поразок і відпустила у відрив свого основного конкурента в боротьбі за золоті нагороди — донецький «Шахтар». Багато важив двобій суперників у столиці Донбасу, де господарі переконливо перемогли з рахунком 3:0.

У Кубку України «енергетикам» також не пощастило. Хоча спершу вдалося помститися «гірникам» за невдачу в чемпіонаті, але потім виїзна поразка від сумського «Універ–Автомару» звела нанівець шанси вибороти національний Кубок. Таким чином, сезон 2007/08 успішним для «Енергії» назвати не можна.

Утім «Енергія» впевнено посідає місце серед лідерів вітчизняного футзалу, хоча клуб заснували лише 2001 року. Члени спостережної ради ВАТ «Львівобленерго» Олександр Сагура та голова правління Володимир Матвіїшин із власної ініціативи створили структурний підрозділ підприємства, головним завданням якого було формування міні–футбольної команди — такої, щоб відстоювала честь товариства і на внутрішній, і на міжнародній арені. У дебютному сезоні серед еліти львів’яни посіли сьоме місце. А за кілька років дісталися й золотих медалей.

За неофіційною інформацією, річний бюджет команди становить приблизно 2,5–3 млн. гривень. На матчах команди Юрія Кобзаря у львівському Палаці спорту «Будівельник» збирається численна аудиторія, яка заповнює майже всі місця для глядачів. Коли ж до Львова приїжджає донецький «Шахтар», у Палаці спорту ніде яблуку впасти.

«Вибудовувати» зірок

Міні–футбольний клуб ТВД дебютував у вищій лізі в 2003 році. До цього «будівельники» на чолі з граючим власником клубу Мироном Кіндієм торували шлях крізь чемпіонат Львівщини. Перемігши на обласному рівні, виграли перехідний турнір до першої ліги України, а незабаром вийшли й до когорти найсильніших. Наразі найбільшим досягненням клубу є п’яте місце в минулому чемпіонаті й участь у фіналі Кубка України. Там львів’яни лише в серії пенальті поступилися «Єнакіївцю».

Нині підопічні Романа Ковальчика, другого тренера національної команди, стабільно постачають гравців до збірних України. За головну «синьо–жовту» збірну виступають Роман Вахула, Дмитро Сільченко та Євген Рогачов. А українську «молодіжку» важко уявити без талановитого Назарія Цимбаляка, який забив перший гол у відбірковому циклі молодіжного чемпіонату Європи.

Щоправда, зазвичай після матчів збірної України ТВД не надто яскраво виступає в національному чемпіонаті. Це підтвердили недавні поєдинки, коли львівська команда не могла виграти сім поєдинків поспіль. «Поза всяким сумнівом, серед наших квітневих матчів успіх у другому півфінальному поєдинку Кубка України є найголовнішим завданням. На кону — не лише вихід до фіналу, а й спортивні звання для гравців (повторивши минулорічний успіх, «теведисти» стали майстрами спорту України. — Авт.). Після цього ми повернемося до боротьби в чемпіонаті, де зберігаємо всі шанси залишитися третіми», — стверджує власник клубу Мирон Кіндій. До речі, назву команді дала абревіатура його будівельної фірми «Твій вишуканий дім».

Найстарші

Третій представник Львова у вищій лізі, «Тайм», почав своє існування раніше за інших — у 2000 році. Із любительських «низів» до професіональних «верхів» команда доросла в 2004–му, коли вперше виступила у «вишці». У нинішньому сезоні «Тайм» — один із претендентів на бронзовий комплект нагород. Уже по ходу першості клуб посилився досвідченими виконавцями: воротарем Євгеном Іваняком та польовими гравцями Сергієм Тригубцем і Віталієм Бруньком. Останні двоє відомі своїми виступами за «Енергію»; крім того, Брунько з Іваняком грали за збірну України.

У команді бізнесмена Романа Кедика відбулися зміни й на тренерському містку. В останніх матчах чемпіонату діями «червоно–чорних» керує титулований Станіслав Гончаренко, який тривалий час працював у київському «Інтеркасі». За неофіційною інформацією, річний бюджет цього клубу становить 2 млн. гривень.

Несподівані дебютанти

Для наймолодшого вищолігового представника міста Лева, «Кардинала», цьогорічний виступ серед еліти — дебютний. Після того, як знявся з чемпіонату грізний столичний «Інтеркас», президент команди Володимир Валявка прийняв «неспортивне запрошення» («Кардинал» минулого сезону посів у першій лізі п’яте місце) керівника Асоціації футзалу України Геннадія Лисенчука. «Врахувавши всі «за» й «проти», ми прийняли позитивне рішення. Порахували свої фінанси й заявилися до вищої ліги, хоча були не зовсім до цього готовими. Зараз ми робимо кроки до того, аби закріпитися серед найкращих. Якщо підтягнемо фінанси, то зможемо посилити підбір гравців. Адже бюджет, який ми приготували для першої ліги, не дозволяв робити суттєві кадрові ротації», — розповів Валявка.

Новим наставником команди став Роман Свищ — екс–гравець івано–франківського «Прикарпаття» (з «великого» футболу) та футзальних «Урагану» і ТВД. Зміна «коуча» пішла колективу на користь, і «кардинали» тепер чинять гідний опір титулованим суперникам.

Річний бюджет команди, за словами Володимира Валявки, становить приблизно 500 тисяч гривень. На відміну від інших футзальних колективів Львова, «Кардинал» грає не в ПС «Будівельник», а в універсальному залі СКА.

Протистояння львівських команд між собою завжди викликає неабиякий інтерес, хоч би яке місце в чемпіонаті посідали суперники. Адже обіграти конкурента по футзальній столиці країни — значить, піднести себе на всеукраїнський трон, хай лише на певний час.

Богдан ПАСТЕРНАК

 

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали (повторні матчі). ТВД — «Універ–Автомар» (Суми) — 1:1 (перша гра — 3:2), ЛТК (Луганськ) — «Єнакієвець» — 2:2 (0:3 — технічна поразка).

Чемпіонат України. Вища ліга. Останні матчі 24–го туру: «Контингент» (Житомир) — «Марріон» (Одеса) — 0:1, «Локомотив» (Харків) — «Кардинал» — 4:5.

Турнірне становище після 22 матчів: «Шахтар» — 61 (23), «Енергія» — 51 (23), ТВД — 38 (23), «Марріон» — 37 (23), «Єнакієвець» — 37, «Локомотив» — 36 (23), «Ураган» (Івано–Франківськ) — 34, «Тайм» — 33, ЛТК — 25 (23), «Планета–Міст» (Київ) — 24, «Універ–Автомар» — 22, «Кардинал» — 21, «Контингент» — 20, «Будівел» (Дніпропетровськ) — 16, «Метрополітен» (Київ) — 13.